Inițializează o căutare

SAMGPL

Firma subprefectului Babagianu a câștigat războiul cu ANAF după 10 ani

...şi nu doar războiul! Ci, şi anularea unor decizii prin care firmei subprefectului Gheorghe Babagianu, Matache & Co SRL Urziceni, i-a fost imputată suma de 1.983.463 de lei în urma unor reverificări făcute în noiembrie 2013 de inspectorii Administraţiei Judeţene de Finanţe Publice. Reverificarea dispusă de AJFP Ialomiţa a vizat perioada fiscală ianuarie 2007 - martie 2011 şi a avut loc după două controale în urma cărora inspectorii nu găsiseră nimic. La momentul respectiv, firma lui Babagianu a contestat raportul de reverificare prin care îi era imputată suma de 1.983.463 de lei reprezentând TVA (541.261 lei), impozit pe profit (774.122 lei), diferenţa reprezentând accesorii calculate ambelor sume. Doar că ANAF a mers mai departe, în ciuda contestaţiei, şi a formulat plângere penală reprezentanţilor societăţii pentru evaziune fiscală. Ulterior, Parchetul Judeţean a clasat acuzaţiile de evaziune fiscală pe temeiul că fapta nu a existat. Dar, de unde a plecat totul? Deşi în 2009 şi 2011, AJFP Ialomiţa a controlat fiscal societatea Matache, nu au găsit nici o neregulă. Numai că în noiembrie 2013, ANAF a cerut AJFP să realizeze o reverificare a relaţiilor comerciale derulate de firma din Urziceni cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM. Deşi verifică aceleaşi documente ca în 2009 şi 2011, AJFP Ialomiţa găseşte de cuviinţă să impute firmei lui Babagianu suma de 1.983.463 de lei. Diferenţa a făcut-o interpretarea eronată din 2013 a aceloraşi operaţiuni financiare şi a aceloraşi documente fiscale fără ca AJFP să motiveze în vreun fel cum a descoperit aşa-zisul prejudiciu.


Povestea are la bază intenţia firmei actualului subprefect de a contractat un credit pentru a achiziţiona active (teren şi clădiri) dorind să înceapă o nouă afacere într-un cartier rezidenţial din Sudul Bucureştiului. La acel moment, compania Matache se ocupa cu activităţi de restaurant, şi prin urmare a decis să se extindă către Capitală. Aşa că achiziţionat acele bunuri cu suma de 11.683.000 de lei pentru care a plătit un avans din surse proprii de 2.803.000 de lei. Diferenţa de 8.880.000 de lei a fost achitată din creditul luat de la Fondul de garantare. Ca să plătească ratele acelui credit imens pentru 2013, firma locală decide să-şi construiască singură restaurantul. Aşa că semnează două contracte cu dezvoltatorul acelui cartier rezidenţial prin care Matache se obliga să realizeze lucrările de amenajare teren, construcţie clădire, etc. În acest sens şi închiriază nişte utilaje de la altă societate, doar că firma ialomiţeană decide să nu mai construiască, ci să închirieze şi la final să cumpere activele. În toată această poveste, pe fir intră ANAF care a considerat că pentru toate acele cheltuieli, firma Matache trebuia să producă venituri numai că nu a mai apucat. Bunurile nu le-a mai achitat, facturile de chirie nu le-a putut plăti, iar colac peste pupăză vine şi ANAF-ul pe capul lui Babagianu care a considerat că acele cheltuieli cu închirierea utilajelor, cât şi cu plata chiriilor erau cheltuieli nedeductibile, inclusiv cele cu ratele şi comisioanele băncii pentru creditul luat. Pus în faţa acestei situaţii - a imputării unei sume astronomice şi sub ameninţarea dosarului penal, Babagianu s-a apărut susţinând că inspectorii ANAF nu şi-au justificat deciziile de imputare, sau le-au justificat la modul global.

În aprilie 2014, Curtea de Apel a admis contestaţia firmei din Urziceni şi a anulat dobânzile şi penalităţile calculate de ANAF pentru suma de 1,91 milioane de lei reprezentând dobânzi bancare şi comisioane bancare. În noiembrie 2020, Înalta Curte admite recursul firmei şi dispune rejudecarea la Curtea de Apel doar în privinţa majorărilor şi penalităţilor pentru TVA şi impozit pe profit. Iar la rejudecare, Curtea de Apel îi anulează lui Babagianu şi acele majorări şi penalităţi. Dosarul ajunge iar la Înalta Curte care miercuri, 13 decembrie a.c., decide să respingă recursul ANAF. Astfel, după 9 ani de procese, firma subprefectului obţine anularea tuturor majorărilor şi penalităţilor în cuantum de 1.983.463 de lei. Din păcate, pentru stresul provocat proprietarului firmei nu plăteşte nimeni....


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare