Inițializează o căutare

SAMGPL

Agroserv Măriuța sau Lăptăria cu Caimac a scăpat de faliment

Agroserv Măriuţa, compania cu sediul în comuna Drăgoeşti, care deţine brandul de lactate Lăptăria cu caimac, are o serie de probleme financiare care o apropie mai degrabă de faliment decât de pieţele internaţionale de lactate la care visează. Joi, 16 noiembrie a.c., o firmă din comuna Lumina, judeţul Constanţa, a introdus o acţiune pe rolul Tribunalului Ialomiţa prin care cere falimentul producătorului local de lactate. Obiectul acţiunii, deschiderea procedurii insolvenţei pentru debitorul Agroserv Măriuţa denotă că firma din Drăgoeşti are o datorie de cel puţin 40.000 de lei care a avut scadenţa anterior, cu cel puţin 60 de zile. 


Dosarul de la Tribunalul Ialomiţa a mers pe repede înainte astfel că după doar 5 zile, pe 21 noiembrie a.c., a avut deja primul termen de judecată. Ambele societăţi au depus înscrisuri astfel că instanţa a decis că la termenul din data de 5 decembrie a.c. va fi pusă în discuţie cererea de deschidere a procedurii insolvenţei pentru debitoare. Iar la termenul cu pricina, Tribunalul Ialomiţa a constatat că debitorul-fabrica de lactate a plătit datoria. Altfel, cererea de deschidere a procedurii insolvenţei pentru lăptărie a rămas fără obiect.

Acest litigiu era inevitabil pentru firma din Drăgoeşti pentru că după ce Agroserv Măriuţa a fost listată pe piaţa secundară de valori, AeRO, începând cu 21 mai 2021, a tot avut probleme financiare în ciuda capitalizării de piaţă de aproximativ 69 de milioane de lei. Chiar şi după ce acţiunile s-au apreciat cu 15,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 2,8 milioane lei.

Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul de lactate Lăptăria cu caimac, a încheiat în vară un acord de finanţare în valoare totală de 9,5 milioane de euro cu CEC Bank, conform unui anunţ al emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La finele anului trecut, Agroserv Măriuţa avea datorii totale de 119,5 milioane lei, în creştere cu 7% faţă de cele din 2021, din care 74,2 milioane lei erau datorii curente şi 38,9 milioane lei datorii pe termen lung. Activele totale se ridicau la 155,9 milioane lei, din care cele imobilizate erau de 94,9 milioane lei iar cele circulante de 60,4 milioane de lei. Astfel, la finele anului trecut, compania avea un nivel al lichidităţii curente subunitar, de 0,81, ceea ce înseamnă că firma îşi finanţează o parte din imobilizări prin datorii pe termen scurt. Gradul de îndatorare general era destul de ridicat, de 77%. În 2022, Agroserv Măriuţa a încheiat cu o pierdere de 1,9 milioane de lei, faţă de un profit net de 1,7 milioane de lei în anul anterior.

În plus, compania are listată la BVB o emisiune de obligaţiuni în valoare de trei milioane de euro, cu o dobândă fixă anuală de 5,25% şi scadenţa în 2025.

Oana Mădălina Cocan, fiica lui Nicuşor Şerban (proprietarul anterior) deţine 67,5% din societate, în timp ce Evergent Investments are 11,4% din emitentul a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 62 milioane lei. EVERGENT Investments este o companie de investiţii, listată la rândul său pe piaţa secundară de acţiuni sub simbolul EVER.





Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare