Inițializează o căutare

SAMGPL

Tribunalul Ialomița a devenit loc de executare a pedepsei pentru un judecător-problemă

Judecătorul Cătălin Vasilică Oprea de la Tribunalul Ialomiţa, unde a ajuns prin delegare de la Tribunalul Bucureşti, a fost sancţionat disciplinar miercuri, 11 octombrie 2023, de Secţia pentru judecători a CSM.

Sancţiunea constă în mutarea la Tribunalul Ialomiţa pentru o perioadă de doi ani. Măsura a fost dispusă pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. g) teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Este vorba despre nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor.


Este cea de-a doua sancţiune disciplinară pe care judecătorul Oprea o primeşte în mai puţin de un an. În 23 noiembrie 2022, acesta a fost pedepsit de Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 15% pe o perioadă de patru luni pentru neredactarea hotărârilor judecătoreşti, din motive imputabile, in termenele prevăzute de lege. Sancţiunea a fost menţinută de ICCJ prin decizia din data de 3 aprilie 2023.

De altfel, judecătorul delegat să ocupe unul dintre locurile rămase libere la Tribunalul Judeţean, Cătălin Vasilică Oprea, este cel de numele căruia se leagă un ultim scandal în justiţie. Înainte să ajungă la Ialomiţa, Oprea a fost judecător la Tribunalul Bucureşti unde a contribuit din plin la înmormântarea unui dosar celebru, cu un prejudiciu pe măsură. Este vorba despre Dosarul Loteria în care instituţia de stat a fost prejudiciată cu 25 de milioane de lei, printre alţii, de către Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. Această cauză a stagnat timp de 8 ani, de când a ajuns pe rolul Tribunalului Bucureşti, la judecătorul Oprea Cătălin Vasilică. În această perioadă, Oprea a acordat nu mai puţin de 63 de amânări sub pretextul administrării de probe. Ultima a fost în data de 26 iunie a.c., când a şi fost delegat la Tribunalul Ialomiţa.

Cu toate că au fost administrate suficiente probe pentru a permite oricărui complet de judecată să înţeleagă cazul şi să pronunţe un verdict, acest lucru nu s-a întâmplat. La celelalte termene, amânările au fost justificate prin lipsa de apărare a unor inculpaţi, chiar dacă toţi cei implicaţi cunoşteau programul de judecată. În mod normal, lipsa de apărare este acceptată o singură dată, după care se desemnează un avocat din oficiu. Cu toate acestea, nimic nu l-a împiedicat pe magistrat să amâne de peste 10 ori cauza invocând lipsa de apărare. S-a ajuns într-atât de departe încât acum se pune problema prescripţiei în acest dosar. La termenul cu numărul 58, avocatul lui Maricel Păcuraru a declarat că a depus un memoriu în acest sens. Prin urmare, dacă nu vor fi amânări ulterioare din diverse motive, este foarte probabil ca faptele să fie considerate prescrise în viitoarele termene. Astfel, cei implicaţi în jaf, inclusiv Maricel Păcuraru, vor scăpa nepedepsiţi. Toate acestea s-au întâmplat din cauza unui judecător care a tratat acest dosar cu o viteză incredibil de lentă, în ciuda faptului că a fost sancţionat disciplinar.

Judecător făcut la apelul bocancilor...

Într-un interviu acordat acum 13 ani pentru Adevărul, Oprea declara verzi şi uscate, că s-a inspirat din filmele americane atunci când i-a venit ideea să se facă judecător. Credea el „în ideea de a face dreptate şi de a restabili ordinea. Recunosc că imaginea mea iniţială despre această meserie, desprinsă din filmele americane, nu s-a susţinut în realitate...“, susţinea Oprea în acel interviu în care se amuza că la liceu nu prea ştia gramatică.

Născut la Ţăndărei în 1974, Oprea a lucrat timp de trei ani ca şi consilier juridic în cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa. Apoi, a lucrat în Prefectura Ialomiţa, unde o vreme a fost şi reprezentant în comisia de fond funciar. După ce a acumulat o vechime de cinci ani în domeniul juridic, a susţinut un examen la Institutul Naţional de Magistratură şi apoi a devenit judecător fiind repartizat la Judecătoria Bistriţa.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare