Inițializează o căutare

SAMGPL

Consilier local din Amara, prins de CNSAS că a fost lucrător al Securității

În ultimul raport anual, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) menţionează că a mai descoperit trei turnători la Securitate, din Ialomiţa. Este vorba despre raportul pe anul 2022, iar primul turnător la Secu‘ deconspirat de CNSAS este Călinoiu Gheorghe, consilier local AUR la Amara în urma mandatului obţinut în 2020. Călinoiu a fost descoperit în 2022 că a fost lucrător al Securităţii, iar în data de 19 iulie 2022, CNSAS a demarat procesul la Curtea de Apel Bucureşti prin care să i se constate calitatea de lucrător al Securităţii.

Cel de-al doilea caz menţionat de CNSAS în raportul anual suscită şi cel mai mare interes prin natura funcţiei celui care a fost prins că a dat note la Secu‘. Este vorba despre unul dintre cei mai duri judecători pe care i-a avut Tribunalul Ialomiţa, Georgel Ciurea de la Secţia Penală.

Cazul celui de-al treilea turnător la Securitate este cel al fostului director al Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa, Dan Noel. Acesta a ajuns turnător la Secu în urma unei condamnări din anii 80, pentru viol, când a ajuns deţinut de drept comun în două penitenciare. Astfel, din puşcăriile de la Baia Mare şi Slobozia, Dan Noel a turnat la greu şi chiar a fost un apropiat colaborator al Securităţii ducând o muncă intensă de convertire a deţinuţilor la …PCR.


Revenind la Călinoiu Gheorghe, azi, 27 octombrie 2023, acesta are pronunţarea la Curtea de Apel prin care i se va constata calitatea de lucrător al Securităţii. De altfel, Călinoiu nu este singurul consilier local din Amara care a lucrat pentru Secu. În urmă cu 10 ani a mai fost deconspirat ca turnător - de data asta, şi profesorul Florea Martinescu. Şi acesta a fost prins că a turnat la Securitate după ce a devenit consilier local.

Din 22 de informatori găsiţi de CNSAS, doar 17 au fost declaraţi definitiv şi de instanţă

Dintre cei 22 de informatori găsiţi de CNSAS până în 2022, din Ialomiţa, doar 16 au decizii definitive în instanţă. Iată-i pe cei 17 ialomiţeni care au primit decizii de colaborare de la CNSAS:

1. Oliviu Vlădulescu, ex-consilier judeţean PD, decedat

2. Goidea Gheorghe - ex-viceprimar PD comuna Scânteia

3. Moise Florian - ales local Sălcioara

4. Oprea Gheorghe - ales local Gârbovi

5. Nae Gheorghe - fost director Liceul Căzăneşti

6. Ciachir Dumitru - ales local Ciochina

7. Cerbureanu Savu - lucrător Securitate.

8. Ilie Aurica - fost consilier local PD la Sf. Gheorghe

9. Moldoveanu Marius - ales local PD la Sărăţeni

10. Stavri Gheorghe, consilier local PSD la Drăgoieşti

11. Vlante Emil - fost primar PNL la Sudiţi

12. Tudorie Petre - ales local PSD Gh. Doja

13. Martinescu Florea - ales local PSD Amara.

14. Cruţu Marin - ales local PD Sudiţi.

15. Ristea Ana - consilier local Miloşeşti

16. Petrovici Dan, candidat PRM la Feteşti

17. Nedelcu Dănuţ, consilier local PSD Slobozia.

18. Gheorghe Tătaru, din Feteşti, candidat PMP

19. Ştefan Urse, din Griviţa, consilier PD.

20. Ciurea Georgel, judecător, Tribunalul Ialomiţa.

21. Dan Noel, director DSP Ialomiţa, membru PDL.

22. Călinoiu Gheorghe - consilier local AUR Amara.

În ceea ce îi priveşte pe 4 dintre ei, Nedelcu Dănuţ, Ristea Ana, Tudorie Petre şi Cruţu Marin, trebuie să facem precizarea că, deşi CNSAS i-a declarat colaboratori, instanţa a considerat definitiv că probele de la dosar nu îi pot incrimina pe aceştia şi a respins acţiunile Consiliului. Iar în cazul lui Călinoiu Gheorghe, urmează decizia finală.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare