Inițializează o căutare

SAMGPL

Primarul Soare a inventariat țeapa de 29 milioane de lei de la stația de epurare

Marţi, 26 septembrie a.c., primarul municipiului Slobozia, Dragoş Soare, a organizat o conferinţă de presă la staţia de epurare în care s-au investit (cu/sau fără ghilimele) 7,2 milioane de euro. La nivelul anului 2013, data realizării aşa-zisei investiţii, suma plătită constructorului a fost de 290 de miliarde de lei vechi. În ciuda acestei investiţii - realizată doar pe hârtie, staţia de epurare a rămas tot energofagă, tot cu motoare vechi şi cu o tehnologie depăşită fizic şi moral. În acest context, primarul Dragoş Soare a vrut să scoată la vedere ceea ce administraţiile locale au ascuns sub preş timp de 10 ani, furtul de multe milioane de euro de la staţia de epurare a municipiului Slobozia. Întrebat fiind de reprezentanţii presei locale care au fost administraţiile locale „care au preferat să se acopere de hârtii“, Soare a nominalizat Administraţia Ionaşcu, Administraţia Stoica şi Administraţia Mocioniu, ultima fiind cea „care nu a dorit să facă nimic ca acest subiect să fie clarificat“. 


A fost ocazia ideală ca Soare să trimită o săgeată către foştii primari care au fost complicii companiei Dytras din Spania, care a ţepuit cu sute de milioane de euro mai multe municipii din ţară, printre care şi Slobozia. În cazul Slobozia, Soare a acuzat că Dytras nu a predat proiectul funcţional, nici măcar toate componentele care fuseseră plătite.

În cursul anului 2022, la iniţiativa primarului Soare, Consiliul Local Slobozia a adoptat două hotărâri prin care a fost desemnată o comisie de inventariere a tuturor echipamentelor lăsate de Dytras la staţia de epurare. Acestea erau încuiate într-o magazie de acolo căreia funcţionari ai primăriei i-au spart lacătele abia acum în prezenţa reprezentanţilor presei locale. Iniţiativa spontană a lui Soare a avut loc în condiţiile în care membrii comisiei de inventariere şi în special preşedintele ei se tot fofilează să deschidă cutia Pandorei de la staţia de epurare. Mai întâi aceştia s-au prevalat de faptul că primarul Soare nu desemnase timp de 3 luni de zile o parte dintre membri. După ce i-a desemnat, preşedintele comisiei, consilierul local Alexandru Potor, s-a scuzat cu faptul că nu a primit documentele iniţiale ale proiectului, aflate în primărie. Chiar dacă ulterior i-au fost puse la dispoziţie, Potor nu a convocat deloc comisia, aşa că Soare a preluat iniţiativa. Iar marţi, 26 septembrie, alături de reprezentanţii presei, edilul s-a ţinut de cuvânt şi a mers la staţia de epurare. Aici, Soare a trimis o săgeată şi către Curtea de Conturi care în unele acţiuni de control sunt zmei, iar în cazul staţiei de epurare au fost mieluşei. Încă din 2020, primarul Soare a atras atenţia Curţii de Conturi, printr-o adresă oficială, că inventarele care se făceau la Primăria Slobozia erau simple formalităţi. În primă fază, Curtea de Conturi a răspuns că nu are atribuţii pe acest segment al controlului, după care a revenit cu o adresă şi a recunoscut că e de datoria lor să verifice. Aşa că în 2021, Soare a inventariat bunurile Municipiului Slobozia cu două comisii pentru că până atunci se făcuse eronat. În privinţa investiţiei Dytras de la staţia de epurare, nimeni nu a vrut să facă un inventar pentru că „era un cartof fierbinte“, după cum plastic s-a exprimat edilul.

Tot în cadrul conferinţei de presă de la staţia de epurare Soare a prezentat şi proba că acest obiectiv strategic al municipiului nu a fost o prioritate a fostelor administraţii. Cadastrarea terenului de la staţia de epurare s-a făcut abia în 2022, când este ştiut faptul că pentru a obţine o finanţare, acesta era primul pas care trebuie pus în aplicare. Qed!


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare