Inițializează o căutare

SAMGPL

Mocioniu, Pui și Trifan, buni de plată pentru un prejudiciu de 565.447 de lei

Obligarea municipalităţii slobozene la plata unor penalităţi în valoare de 565.447 de lei pentru întârzierea cu aproape două luni a returnării sumei de 9.120.109 de lei către Ministerul Dezvoltării după ratarea proiectului rămas în folclorul local drept „Groapa lui Stoica“ s-a lăsat cu audit la nivelul primăriei. Auditul a confirmat faptul suma trebuie plătită, după care Curtea de Conturi a venit în control la Primăria Slobozia şi a identificat existenţa unui prejudiciu de 565.447 de lei care trebuie imputat vinovaţilor. Iar pentru stabilirea responsabililor a fost constituită o comisie prin decizie a primarului Dragoş Soare. După ce a analizat atribuţiile persoanelor implicate în acest caz, responsabilităţile şi propunerile făcute pentru folosirea sumei de 9.120.109 de lei, comisia a identificat vinovaţii. Aceştia sunt fostul primar Adrian Mocioniu, fostul director economic Adrian Trifan şi fostul administrator public al Municipiului Slobozia, Gheorghe Puia. Toţi 3 vor primi un termen de plată pentru acel prejudiciu de 565.447 de lei, iar în caz de neconformare voluntară, soluţia pentru recuperare va fi instanţa.


Deocamdată speţa este civilă, dar povestea are iz penal, de deturnare de fonduri, în condiţiile în care devine aproape de domeniul evidenţei faptul că circuitul banilor a fost unul ilegal. În momentul în care au fost notificaţi de Ministerul Dezvoltării că trebuie să returneze cei 9 milioane de lei, ei îi „trăseseră“ din fondurile europene. Având doar celebrul credit de 24 de milioane la dispoziţie, au restituit banii din credit. Asta în condiţiile în care destinaţia banilor era foarte exact precizată, creditul fiind destinat implementării proiectelor din fonduri europene, cu subvenţie pe dobândă, prin Trezorerie. De-asta au aşteptat două luni, perioadă în care au căutat soluţii. În aceste două luni, au curs penalităţi de 9000 de lei pe zi.

Întrebat fiind despre această speţă, actualul edil ne-a dezvăluit faptul că debitul rezultat din întârzierea cu care au fost returnaţi cei 9,1 milioane de lei către Ministerul Dezvoltării nu a fost înregistrat în contabilitatea Primăriei din motive care ar ţine de „neconcordanţe de comunicare“: „Curtea de Conturi a analizat subiectul şi a constatat că cei 566.000 de lei sunt imputabili pentru că cei care au decis să plătească mai târziu. E o decizie de întârziere de plată luată de directorul economic şi de conducătorul de la acea vreme al instituţiei (Adrian Trifan, respectiv Adrian Mocioniu)“, a mai spus Soare.

Într-o şedinţă de consiliu local în care aleşii locali au trebuit să aprobe includerea în buget a sumei care avea să fie virată în conturile Ministerului Dezvoltării, Adrian Mocioniu a justificat întârzierea returnării banilor prin corespondenţa purtată pe subiect cu responsabilii ministerului: „Nu am avut o soluţie pentru realizarea tunelului de acces după ce a trebuit să modificăm proiectul. Întârzierea cu care s-a făcut plata, returnată din creditul pe care îl aveam pentru obiectiv s-a datorat corespondenţei pe care am avut-o atât cu Ministerul Finanţelor Publice, cât şi cu Ministerul Dezvoltării pentru a încerca o reeşalonare a datoriei. Au fost chestiuni birocratice. Nu putea fi considerată datorie pentru că decizia nu era executorie. Ni s-a recomandat să ne adresăm justiţiei, dar s-ar fi acumulat penalizări mult mai mari care puneau în derivă multe alte proiecte. Am cântărit foarte bine şi cred că am reuşit cu pierderi minime să rezolvăm acea problemă“, a justificat Mocioniu întârzierea returnării celor 9,1 milioane de lei.

Între timp, banii respectivi au şi fost viraţi, în iunie a.c., în conturile Ministerului Dezvoltării. Misiunea de audit continuă, însă...


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare