Inițializează o căutare

SAMGPL

Muzeul Naţional al Agriculturii, prezent ca asociat la evenimentul „FARMCONECT ROMANIA - TÂRGUL AGRICULTURII ROMÂNEȘTI”, ediţia a II-a, 2023

Ca urmare a Hotărârii Consiliului Local Slobozia nr. 188/27.07.2023, prin care se aprobă asocierea Municipiului Slobozia cu Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia şi Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor din România, în vederea organizării evenimentului „FARMCONECT ROMANIA -TÂRGUL AGRICULTURII ROMÂNEŞTI” - ediţia a II-a, 2023, muzeului nostru îi revine din nou onoarea de a prezenta, la nivel de unic muzeu naţional de profil, un inventar divers de maşini şi utilaje agricole de epocă, folosite de-a lungul timpului la diversele lucrări agricole practicate de ţăranul român pentru obţinerea produsului indispensabil al hranei - pâinea noastră cea de toate zilele. Vor fi expuse tractoare din perioada interbelică, ce au făcut istorie pe ogoarele României, ale producătorilor de prestigiu la nivel mondial (Hart Parr, produs în S.U.A., Fordson – produs în Anglia, Hofherr-Schrantz, fabricat în Ungaria şi Deutz - produs în Germania), batoze pentru bătut grâu şi porumb, maşini şi unelte pentru prelucrarea solului şi pentru recoltat, inclusiv de prelucrare primară a cerealelor, dar şi pâinea de zi cu zi şi de sărbătoare a ţăranului.


În paralel, se vor face proiecţii de filme cu participările muzeului la diferite târguri şi expoziţii, cu demonstraţii practice cu utilajele agricole de epocă, cu diferite ritualuri agrare din zona Bărăganului.

Zilnic, vor avea loc ateliere cu demonstraţii de împletit spice de grâu, obiceiul păstrării ultimelor spice (în mănunchi sau în diverse alte forme orânduite, purtând diverse denumiri precum: struţ, cunună, buzdugan,peană, cruce şi barba lui Dumnezeu sau barba popii), lăsate mai întâi pe ogor, iar mai apoi aduse în gospodărie, păstrate în casă lângă icoană sau duse în biserică la sfinţit, care au drept scop sporirea belşugului şi totodată se mulţumea lui Dumnezeu pentru recolta anului. Toate aceste cununi de seceriş se realizau înainte de mecanizarea agriculturii, când oamenii recoltau, cu ajutorul comunităţii, în clacă.

Vom fi prezenţi şi cu un atelier de olărit, care este destinat tuturor categoriilor de public, interesate să descopere tehnica acestui meşteşug străvechi. Olăritul este o îndeletnicire pe care noi, românii, am moştenit-o din moşi-strămoşi, mărturie stând frumoasele vase din neolitic. Mai mult decât un meştesug, olăritul s-a dovedit, de-a lungul timpului, a fi o artă.

Scopul acestui atelier este acela de a da posibilitatea cât mai multor persoane de a petrece o parte a timpului într-un mod aparte, având şansa de a-şi descoperi talente sau abilităţi necunoscute până acum. Atelierul se adresează: elevilor care vor să-şi dezvolte creativitatea, îndemânarea şi să-şi petreacă timpul liber într-un mod cât mai plăcut, adulţilor care vor să iasă din rutina cotidiană şi să dea frâu liber creativităţii, să se relaxeze într-un mod cât mai benefic pentru ei, părinţilor care pot petrece, împreună cu copiii lor, momente de lucru în echipă, comunicare şi îndemânare. Concret, participanţii la atelier iau contact cu materialul de lucru - lutul şi cu roata olarului. Totul începe ca o joacă prin afundarea mâinilor în apă şi lut, frământarea bulgărelui de pământ, fixarea lui pe roată, unde se învaţă centrarea lui, modelarea vasului şi folosirea instrumentelor de lucru pentru crearea formei finale. Toţi participanţii învaţă să lucreze cu lutul, pentru a face un obiect care să poată fi introdus ulterior în cuptorul de ardere.

Sperăm ca oferta din acest an a muzeului nostru să vă facă să ne vizitaţi la spaţiul nostru de 400 mp amenajat în cadrul Târgului, ce se va desfăşura pe DN 21, Şoseaua Brăilei, după calea ferată, pe partea dreaptă, în zona Oborului Slobozia, în perioada 31 aug. - 03 sept. 2023.

Vă aşteptăm cu drag !

Muzeograf Adrian Stroe

Foto Elena Slujitoru


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare