Inițializează o căutare

SAMGPL

Top Seeds, firma afaceristului Bâja, a intrat în insolvență

În cursul anului 2022, afaceristul Daniel Bâja, proprietarul firmei Top Seeds SA Slobozia, a inundat presa de business din România cu diverse poveşti de succes. Scopul acestei mediatizări subite şi excesive a fost de a obţine o finanţare de 11 milioane de lei de pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Exact când se umfla mai tare în pene, că firma sa face şi drege, Parchetul Slobozia i-a pus cireaşa pe tort: trimitere în judecată pentru lovire şi alte violenţe. Recent, Top Seeds şi-a demonstrat incapacitatea de plată cerând concordat preventiv la Tribunalul Ialomiţa. Concordatul este o procedură judiciară de prevenire a insolvenţei, a cărei deschidere suspendă executările silite, iar debitorul îşi redresează activitatea şi îşi achită total sau parţial creanţele afectate în baza unui plan de restructurare votat de creditorii ale căror creanţe sunt afectate şi care va fi omologat de judecătorul sindic. Cererea de concordat i-a fost respinsă de Tribunalul Ialomiţa pe data de 22 decembrie 2023. Dar, pe data de 23 februarie a.c., aceeaşi instanţă i-a aprobat cererea de intrare în insolvenţă. Cu această ocazie, instanţa a dispus administratorului judiciar să întocmească şi să depună până la data de 22.03.2024, un raport amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă. Instanţa a mai cerut eventuale indicii sau elemente preliminare privind persoanele cărora le-ar fi imputabilă şi cu privire la existenţa premiselor angajării răspunderii acestora, precum şi asupra posibilităţii reale de reorganizare a activităţii debitorului ori a motivelor care nu permit reorganizarea.

Cât priveşte cine este Daniel Bâja, să relatăm o poveste din octombrie 2017, când s-a întâlnit cu o cunoştinţă, Popa Valentin, la Popasul Vlăsia din Buftea unde avea loc o petrecere cu fermieri a unei firme din agricultură. La ora 4 dimineaţa, la petrecere, Bâja şi-a adus aminte că Popa avea o datorie mai veche către firma sa, Top Seeds, aşa că s-au luat la bătaie. În final, Bâja i-a dat perversa lui Popa - o lovitură în plină figură pe la spate. Doar că procurorul a ţinut dosarul la dospit vreo 5 ani, motiv pentru care pe data de 18 ianuarie 2023, Judecătoria Slobozia a constatat încetarea procesului penal pentru inculpatul Bâja, în loc să-l condamne.

Revenind la personajul principal, să explicăm de ce l-am catalogat magnat cu ghilimele. Bâja a atins gradul maxim de îndatorare pentru bănci, şi nemafiind solvabil, a decis să caute o finanţare pe piaţa AeRO crezând că aici este izvor nesecat de bani. Afirmăm lucrul acesta întrucât, potrivit datelor contabile publice ale firmei Top Seeds, la finalul anului 2021 avea datorii de 122 de milioane de lei în condiţiile unei cifre de afaceri duble. Aşa că Bâja a început să pompeze bani în nişte gogoşi mediatice de genul - „când eram mic, tata mă lua la prăşit, la spicuit“, asta fiind prima lui legătură cu agricultura. A doua gogoşică a fost cum a devenit agent de vânzări al unui distribuitor de chimicale din Slobozia, dar în perioada crizei din 2008, afacerile companiei în care lucra au început să meargă din ce în ce mai rău. Un an mai târziu, aceasta a intrat în insolvenţă. Daniel Bâja spune că a încercat, însă nu a mai avut cum să salveze compania, deşi era simplu angajat, nu salvator de firme. Trecând peste faza aceasta de super-agent de vânzări, cu 1000 de lei a înfiinţat firma cu care azi vrea să acceadă la bursă.




Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare