Inițializează o căutare

SAMGPL

Primarul Orașului Căzănești, sancționat de prefectură cu diminuarea salariului

După ce în data de 27 septembrie a.c., Înalta Curte a respins definitiv ca fiind nefondat recursul primarului oraşului Căzăneşti, Stelian Traian, în dosarul de conflict de interese al acestuia, s-a pus problema sancţionării acestuia. Cu această ocazie, juriştii Prefecturii au constatat că legislaţia în domeniu este ambiguă. Primarul Stelian nu-şi va pierde mandatul, ci poate fi doar sancţionat disciplinar prin diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni. În acest context, juriştii Prefecturii au întrebat Agenţia Naţională de Integritate cum poate fi aplicată sancţiunea edilului cu probleme de integritate, dar şi Ministerul Administraţiei care are şi acel serviciu pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului. ANI nu a oferit nici o îndrumare în sensul posibilităţii sancţionării edilului din Căzăneşti, în schimb a făcut-o MAI. Oficialii Ministerului au indicat art. 228, alin. 5 din Codul Administrativ care prevede că „Fapta aleşilor locali de a încălca prevederile alin. (1) şi legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni“. Puşi în faţa acestei situaţii (în care s-au mai regăsit alte 7 prefecturi din ţară), în urmă cu două săptămâni prefectul a emis ordinul de sancţionare a lui Stelian Traian prin diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de o lună. Deşi prostia se plăteşte scump, primarul oraşului Căzăneşti a scăpat ieftin graţie intervenţiei prefectului Marin Constantin care a cerut sancţiunea minimă. Asta în condiţiile în care juriştii Prefecturii au dorit „să-l ardă pe corupt“ cu sancţiunea maximă de diminuare a indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de şase luni. 


Reamintim că în data de 6 decembrie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat o primă decizie în dosarul civil în care edilul oraşului Căzăneşti, Stelian Traian, a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate. Instanţa a constatat că Stelian Traian s-a aflat în conflict de interese doar când a votat un proiect de hotărâre prin care ginerele său şi implicit fiica sa au preluat concesiunea unui teren intravilan de 2.300 de metri pătraţi. În celălalt caz, când Stelian a votat pentru concesionarea unor păşuni către nepotul său, Curtea de Apel Bucureşti a decis că nu s-a aflat în conflict de interese.

În data de 18 iunie 2021, Agenţia Naţională de Integritate a finalizat cercetările în dosarul edilului oraşului Căzăneşti, Traian Stelian, şi a constatat că acesta a comis două conflicte de interese administrative. La începutul lunii iulie 2021, edilul Stelian a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Bucureşti pentru a nu rămâne definitiv. Însă, mai interesant este faptul că edilul oraşului Căzăneşti se afla în vizorul ANI încă din 2018, iar Traian Stelian a găsit de cuviinţă să calce pe integritate şi în 2020. Una dintre chestiunile reţinute de ANI în acuzarea lui Stelian este Hotărârea Consiliului Local Căzăneşti din data de 31 ianuarie 2020, privind transmiterea dreptului de concesiune prevăzut într-un contract de concesiune cu numărul 16, din data de 20 septembrie 2010. Terenul a fost preluat, spune ANI, de la o societate comercială şi trecut pe numele ginerelui actualului primar. În Hotărârea din ianuarie 2020 a fost vorba despre transmiterea dreptului de concesiune asupra unui teren de 2.300 de metri pătraţi de la SC Draffili Construct 2002 SRL Bucureşti către Vlad Păun, căsătorit cu Zoica Păun. Aceasta din urmă este fiica primarului, aşa cum au constatat şi inspectorii de integritate.

ANI a crezut că este conflict de interese în sarcina primarului din Căzăneşti şi când Traian Stelian a participat la dezbaterea şi la adoptarea Hotărârilor Consiliului Local Căzăneşti din datele de 19 aprilie 2018 şi 23 aprilie 2019. În urma aprobării acestora, la datele de 16 mai 2018 şi 6 mai 2019, au fost încheiate contracte de închiriere pentru o suprafaţă de păşune aflată în domeniul privat al localităţii Căzăneşti, între primărie şi Grigore Marian, nepotul lui Stelian.

Cristian Filip


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare