Inițializează o căutare

SAMGPL

Guvernul României va susține fabrica de la Ciulnița cu 14 milioane de euro

În data de 19 aprilie a.c., Ministerul de Finanţe a notificat fabrica de la Ciulniţa că o consideră partener strategic şi că în acest context i-a fost aprobat un ajutor de stat în cuantum de 14 milioane de euro. Suma va avea ca destinaţie proiectul de investiţii - „Construire hală de producţie făină proteică, linii de procesare şi anexe“. Noul proiect al firmei Clean Tech va necesita 50 de milioane de euro şi doar 14 milioane sunt de la Statul Român. Diferenţa de 36 de milioane de euro va fi alocată de firma-mamă din Germania în termen de maxim 6 luni de la semnarea acestui acord-cadru de finanţare cu Ministerul de Finanţe. Dacă în această perioadă Clean Tech nu va demonstra că deţine diferenţa de 36 de milioane de euro, Ministerul de Finanţe va retrage finanţarea acordată sub forma de ajutor de stat. În afară de această condiţie, Statul Român i-a mai impus alte două. Una a fost ca investitorul să deţină terenul pe care va fi construită noua fabrică de făinuri proteice. Iar ultima condiţie pusă este ca în termen de 5 ani de la finalizarea proiectului, firma să plătească cele 14 milioane de euro sub formă de taxe şi impozite. În cazul în care Clean Tech nu va plăti impozite în cuantumul prevăzut în acord, Statul Român va recupera diferenţa rămasă de plată de la investitor. 


De apreciat este faptul că fabrica Clean Tech nu a cerut niciodată alte facilităţi de la Statul Român sau de la Primăria Ciulniţa. Spre exemplu, timp de câteva zile, atenţia presei locale şi centrale a fost focalizată pe investiţia niponă de 6 milioane de euro, care se va derula Feteşti. Unul dintre punctele intens dezbătute a fost faptul că japonezii, pentru cele 6 milioane de euro investite din ajutorul de stat solicitat, au cerut facilităţi şi de la autorităţile locale. Mai pe româneşte, au cerut şi pe mă-sa şi pe ta-su! Pe când Clean Tech va derula investiţia de 50 de milioane de euro (de 10 ori mai mare decât cea niponă) pe propriul teren, achiziţionat în continuarea actualei fabrici.

Clean Tech nu este considerat un partener strategic doar de Statul Român, ci şi de partenerii externi din domeniu. Zilele acestea, la Ciulniţa sunt aşteptaţi reprezentanţii companiei Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare şi băuturi din lume. Vizita are loc în contextul în care Nestlé are şi o divizie de mâncare pentru animale şi vor să auditeze Clean Tech în vederea desemnării fabricii de la Ciulniţa ca furnizor oficial de făinuri proteice. După cei de la Nestlé, la Clean Tech vor poposi cei de la MARS care controlează 36% din piaţa de hrană pentru animale de companie din România. Pe locul doi este Nestle cu 23,7% potrivit unor studii de piaţă oficiale.

Cele două vizite nu sunt protocolare, ci vin ca o recunoaştere a valorii fabricii din Ciulniţa, care exportă 95% din producţie. Concret, Clean Tech a exportat anul trecut făinuri proteice de 18 milioane de euro fiind, aşadar, cel mai mare exportator din judeţ.

O altă certitudine legată de firma Clean Tech este implicarea în viaţa socială. Cele mai recente sunt cele din luna martie când au realizat o împădurire din fonduri proprii în Ciulniţa şi au donat un microbuz şcolii din localitate. Zeci de voluntari au participat la plantarea a peste 5000 de puieţi pe o suprafaţă de un hectar. În rest, celelalte acte caritabile sunt constante şi notorii. În ultimii 4 ani, Şcoala Ciulniţa a primit sponsorizări de peste 100.000 de euro, iar clasa de învăţământ dual de la Liceul Cuza din Slobozia a primit şi ea 60.000 de euro. Clean Tech susţine financiar integral şi acţiunile Asociaţiei Fratele Eremia care în after-school pe care îl deţine în Slobozia hrăneşte copii săraci din toate localităţile limitrofe. Aceştia sunt aduşi la Slobozia cu un microbuz donat de Clean Tech şi alimentat zilnic cu combustibil tot de către investitorul de la Ciulniţa.

Ca un bilanţ al faptelor bune făcute de Clean Tech, în ultimii 3 ani, firma a semnat nu mai puţin de 54 de contracte de sponsorizare.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare