Inițializează o căutare

SAMGPL

Secretarul guvernului, Marian Neacșu, nu mai vrea șefia ANRE

În luna octombrie anul trecut, în urma obţinerii unor informaţii de la persoane apropiate lui Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului, scriam că acesta se pregăteşte pentru o nouă numire administrativă după cea în funcţia de preşedinte al filialei PSD Sector 3 din Capitală. Scriam atunci că fostul preşedinte al PSD Ialomiţa ar putea fi numit în fruntea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE. 



Luna trecută, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în cadrul conferinţei de alegeri a Organizaţiei PSD Brăila, că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie, el precizând că pe Mihai Tudose îl vrea în Guvernul României, cât se poate de repede.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a spus că vrea să transmită un mesaj pentru colegii din mass-media.

„Să ştiţi că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie, ca să închidem şi aceste breaking-news-uri false. Da, pe Mihai Tudose îl vreau în Guvernul României cât se poate de repede”, a mai spus liderul PSD, potrivit News.ro.

Anterior, într-un filmuleţ pe Youtube pentru canalul Gazeta de Bucureşti, inclusiv Neacşu a dezminţit că ar viza funcţia de preşedinte al ANRE.

Tot sursele noastre, aceleaşi care în luna mai anul acesta ne-am transmis că Neacşu va prelua PSD Sector 3, Neacşu ar fi în cărţi şi pentru funcţia de ministru al Dezvoltării. Cum cele două mari partide pregătesc rotativa guvernamentală, este posibil ca Neacşu să ajungă la masa Executivului în altă calitate decât cea prezentă.


Înainte de a fi numit în funcţia de secretar general al Guvernului Ciucă, şi-a dat demisia din postul de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, una dintre cele mai bănoase şi influente funcţii de conducere din statul român, pentru care s-au purtat întotdeauna negocieri dure între partide, dar şi în interiorul acestora. Postul de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE presupunea un salariu de 8.700 euro pe lună, iar cel de şef al SGG, un salariu cu 70% mai mic.

Potrivit declaraţiilor de avere publice, membrii simpli ai Comitetului de Reglementare al ANRE au salarii anuale nete de aproape 521.000 de lei, adică aproximativ 43.500 de lei pe lună (cam 8.700 euro), în timp ce secretarul general al Guvernului câştigă circa 154.000 de lei pe an, respectiv 12.800 de lei pe lună (2.560 euro) - cu 70% mai puţin. Marian Neacşu a fost numit, iniţial, de către Parlament membru în Comitet şi vicepreşedinte al Autorităţii în vara anului 2019. Numirea sa a fost atacată de USR la Curtea Constituţională, cu argumentul că legislaţia de funcţionare a ANRE nu permite persoanelor condamnate penal să fie membri ai Comitetului de Reglementare, Neacşu primind în februarie 2016 o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiindcă şi-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar. CCR a respins, însă, sesizarea de neconstituţionalitate.

Noul şef social-democrat al SGG a fost vicepreşedinte ANRE până în vara anului 2021, când a fost înlocuit cu Mircea Man de la PNL şi a trecut pe poziţia de membru simplu al Comitetului. Mandatul său în conducerea ANRE este valabil până în 2025. Secretarul general al Guvernului are rang de ministru, iar legislaţia în vigoare prevede că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie publică de autoritate.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare