Inițializează o căutare

SAMGPL

Conacul Bolomey mai primește o infuzie de încă 3,5 milioane de lei

Consilierii judeţeni, convocaţi miercuri la prânz în şedinţă de îndată, desfăşurată în sistem online, au aprobat proiectul de hotărâre iniţiat de preşedintele Marian Pavel, referitor la actualizarea principalilor indicatori tehnico-ecaonomici şi, pe cale de consecinţă, a devizului general estimativ pentru lucrările de reabilitare a Conacului Bolomey.


Practic, în urma unei solicitări, previzibile de altfel, a executantului lucrărilor, Inspeti Building Restauration Ploieşti, s-a aprobat de către plenul Consiliului Judeţean aplicarea coeficienţilor de ajustare a costurilor pentru realizarea investiţiei în reabilitarea clădirii ce face parte din patrimoniul cultural al judeţului.

Ultima actualizare a devizului general, inclusiv a indicatorilor tehnico-economici pentru faza de execuţie, fusese făcută la data de 23.12.2021, când valoarea fusese stabilită la 29.396.274, 49 de lei, inclusiv TVA, din care pentru lucrări de construcţie şi montaj fuseseră alocaţi 24.745.551,25 lei, inclusiv TVA.

Iniţiatorii demersului legislativ prin care costul investiţiei a fost pus în acord cu peisajul pieţei de profil l-au motivat prin faptul că, de la data adoptării hotărârii respective încoace, indicii de cost în construcţii, pe baza cărora se realizează ajustarea valorii contractului au avut o evoluţie ascendentă, ceea ce a făcut ca estimarea iniţială a majorării valorii contractului ca urmare a aplicării formulei de ajustare să fie insuficientă.

De asemenea, perioada foarte mare dintre momentul întocmirii devizului general estimativ, în octombrie 2019, şi cea estimată pentru inţierea procedurii de achiziţie pentru viitoarele dotări, adică martie 2023, dublată de evoluţia preţurilor pe piaţa de profil au impus actualizarea valorii prevăzute în decembrie 2021 la capitolul respectiv.

Raportat la cele de mai sus, proiectantul Biroul Individual de Arhitectura Ruxandra Nemţeanu a actualizat devizul general şi indicatorii tehnico-econornici ai proiectului, modificarea impunându-se pe fondul creşterii preţurilor la carburanţi şi materii prime, dar şi al crizei economice declanşată de războiul din Ucraina.

Un aspect interesant legat de actualizarea costurilor aferente dotărilor este acela că Legea 98/2016 privind achiziţiile publice prevede obligaţia autorităţii contractante de a stabili valoarea estimată, prin mijloacele dispuse de lege sau normele de aplicare înainte de iniţierea procedurii de atribuire. Rezultă, astfel, că autoritatea contractantă are legitimitate în realizarea estimării valorii achiziţiei înainte de iniţierea procedurii de achiziţie, mai ales în contextul deja amintit al perioadei mari dintre momentul întocmirii devizului general şi cel al lansării procedurilor de achiziţie.

Schimbările survenite între timp trebuie validate de autoritatea contractantă pentru a se asigura că documentaţia întocmită este „adaptată la contextul existent“.

Prin urmare, membrii legislativului au aprobat noua valoare a investiţiei în reabilitarea Conacului Bolomey la nivelul de 32.789.489,17 lei inclusiv TVA, sumă din care partea de construcţii şi montaj reprezintă 27.801.447,89 lei, inclusiv TVA.

Elena Georgescu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare