Inițializează o căutare

SAMGPL

Noel Dan a fost sifonul Securității în două pușcării: Slobozia și Baia Mare

În vara acestui an, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a mai descoperit un turnător la Securitate, din Ialomiţa. Este vorba despre Noel Dan, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa. Dan a fost director al DSP Ialomiţa în perioada 2010 - 2017 şi 2020 - 8 aprilie 2022, când Rafila, ministrul Sănătăţii, a încetat numirea fostului şef al DSP Ialomiţa pe funcţia publică de director executiv al instituţiei responsabilă de gestionarea sistemului public de sănătate din judeţ.

Revenind la calitatea de colaborator al Securităţii, în data de 20 iunie 2022, CNSAS l-a înştiinţat pe Dan că a descoperit un dosar fond reţea din care a făcut parte şi un angajament pe care fostul director al DSP Ialomiţa l-a semnat cu serviciul secret din perioada comunistă.

Totodată, CNSAS a trimis raportul şi Curţii de Apel Bucureşti care la data de 5 decembrie 2022 a constatat că Dan Noel a fost colaborator al Securităţii.

Dan Noel a fost şi puşcăriaş, nu doar sifon

Potrivit informaţiilor obţinute recent, Dan Noel a completat olograf şi semnat cu numele real, de titular, un angajament datat 04.03.1981, în cadrul căruia şi-a ales şi un nume conspirativ. Fostul director al DSP Ialomiţa a fost recrutat de Inspectoratul Judeţean de Securitate Ialomiţa pe când era deţinut de drept comun pentru încadrarea informativă a deţinuţilor din Penitenciarele Slobozia şi Baia Mare, în cadrul cărora şi-a executat o pedeapsă. În arhiva Securităţii, Noel Dan a avut două dosare de fond reţea, nu unul ca alţi turnători. Pe parcursul colaborării cu organele de Securitate, Dan a furnizat informaţii sub forma numeroaselor Note informative din care rezultă că, deţinut de drept comun fiind în Penitenciarele Baia Mare şi Slobozia, a avut o colaborare continuă cu ofiţerii de la Secu‘, furnizând informaţii acestora despre ceilalţi deţinuţi, referitoare la comentariile şi acţiunile acestora.

În Nota informativă olografă din 24.04.1981, semnată cu numele său - Dan Noel, acesta indică ofiţerului de la Secu‘ intenţia de a părăsi definitiv ţara de către numitul G., un deţinut din Călăraşi, care i-a relatat că „intenţionează să părăsească ţara pentru a nu fi pedepsit. A afirmat că în alte ţări viaţa este mai bună şi este dornic de libertate occidentală. Mi-a spus că până la arestare cânta muzică uşoară la Casa de cultură Călăraşi, că are un frate sportiv la, boxer, care l-a ajutat să ia pedeapsă mai mică şi îl va ajuta şi la eliberarea condiţionată, cât şi cu gândurile de răzbunare”.

Notă informativă din 19.12.1981, olografă, dată în detenție de Noel, este semnată cu numele conspirativ, şi cuprinde date referitoare la „Deţinutul R.C. afirma că după eliberarea lui din penitenciar va merge împreună cu G.T. la Bucureşti sau în alt judeţ şi apoi va încerca să treacă din nou frontiera fraudulos. Din grup face parte şi deţinutul P. G. de la cam. 13".

După cum am menţionat anterior, Noel Dan a dat foarte multe note informative Securităţii. Dar, ce este şi mai greţos, faptul că în puşcărie fostul şef al DSP devenise un om de bază al Securităţii, clamând încercările sale de a-şi influenţa colegii de celulă de a renunţa la ideile lor anti-PCR, şi dorinţa de a-i supraveghea cu atenţie pe cei care voiau să plece din ţară sau erau adventişti.

Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare