Inițializează o căutare

SAMGPL

Ștefan Mușoiu, deputat PSD: Nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei/kwh

Soluţia PSD pentru reglementarea pieţei de energie devine realitate şi ar urma să se aplice cu începere de la 1 ianuarie 2023 până la finalul anului 2025. Ştefan Muşoiu afirmă că decizia s-ar traduce, în esenţă, prin facturi suportabile pentru toţi românii, în condiţiile în care strategia PSD în domeniul energiei este conturată de o asemenea manieră încât consumatorii casnici să fie protejaţi la modul cel mai realist posibil: „Vorbim despre necesitatea stopării urgente a inflaţiei şi despre salvarea economiei naţionale de la un dezastru altfel iminent. Conform acestei strategii, consumatorii casnici cu un consum de până în 1000 KWh/lună vor plăti 0,68 lei/KWh. Cei care se vor încadra în plafonul de 255 ar urma să achite 0,8 lei/KWh, iar cei care vor folosi până în 300 KWh/lună, vor plăti primii 255 de KWh cu 0,8 lei/KWh şi diferenţa cu 1,3 lei KWh/lună“.


Parlamentarul a mai precizat şi faptul că preţul pe care îl vor plăti consumatorii casnici cu un consum de peste 300 KWh/lună vor plăti 1,3 lei/KWh, în timp ce IMM-urile, şcolile, unităţile sanitare, lăcaşele de cult, instituţiile publice şi producătorii de medicamente vor plăti 1 leu/KWh, iar agenţii economici - 1,3 lei/KWh.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor a mai reliefat şi faptul că mecanismul PSD privind energia stimulează economisirea prin preţuri mai mici pentru cei care se încadrează în anumite praguri de consum. Concomitent, aplicarea mecanismului respectiv va permite şi utilizarea a 2,2 miliarde de euro, bani proveniţi din fonduri europene, pentru combaterea sărăciei energetice: „Beneficiile reglementării promovate de PSD se traduc printr-o veritabilă protecţie pentru consumatorii casnici şi pentru economie pentru că aduce predictibilitate, stabilitate şi asigură menţinerea sau întărirea competitivităţii produselor româneşti. În paralel, va determina şi scăderea inflaţiei şi oprirea speculei din piaţa de energie, speculă care ridicase preţurile până la 12 lei/KWh“, şi-a nuanţat consideraţiile parlamentarul PSD.

Facturile cu plafonul maxim de 1,3 lei KWh, din februarie

Muşoiu a precizat şi faptul că românii care consumă mai mult de 255 de KWh/lună vor plăti preţul din contractele încheiate cu furnizorii lor pentru perioada de până la 1 ianuarie. La fel şi consumatorii care depăşesc mai mult de 300 KWh/lună: „Concret, unii dintre consumatorii casnici pot primi facturi mai mari la curent, inclusiv în luna ianuarie pentru consumul lunii decembrie. Facturile cu plafonul maxim de 1,3 lei KWh îşi vor face simţite efectele începând din luna februarie“, a confirmat deputatul PSD de Ialomiţa.

Într-o cu totul altă ordine de idei, Muşoiu a ţinut să taie avântul celor care critică propunerea social-democrată privind creşterea diferenţiată a pensiilor în favoarea bătrânilor cu venituri mici: „Propunerea PSD este foarte clară şi conformă cu Constituţia, dar şi echitabilă pentru pensionarii cu veniturile cele mai mici. Noi susţinem creşterea de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă, distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferenţiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de majorări mai mari, pentru că această categorie este cea mai puternic afectată de explozia preţurilor“, consideră deputatul ialomiţean. Muşoiu subliniază faptul că această creştere diferenţiată se va realiza prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici: „Nu se pune problema încălcării Constituţiei, pentru că soluţia noastră nu implică majorări diferite ale valorii punctului de pensie ci un surplus financiar acordat strict celor care au acum cele mai mici pensii“ a conchis deputatul social-democraţilor ialomiţeni.

Elena Georgescu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare