Inițializează o căutare

SAMGPL

Fostul edil din Valea Ciorii, Ștefan Ionescu, este iar inculpat

După ce i-a trecut glonţul printre urechi - ne referim la acea condamnare de 3 ani închisoare de la tribunal, schimbată la Curtea de Apel, fostul edil din Valea Ciorii, Ştefan Ionescu, este iar inculpat. De data asta, noul dosar penal are legătură cu glonţul menţionat mai devreme. Adică, Ionescu a fost inculpat şi trimis în judecată în data de 21 octombrie a.c. pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Dosarul a fost făcut de prim-procurorul Parchetului Feteşti, Vasile Cănel, şi a fost trimis Judecătoriei Feteşti la aproape 3 ani de la constatarea infracţiunii. La bază a avut o constatare a poliţiştilor judiciari din cadrul DNA, făcută în data de 26 februarie 2020, când la Ionescu acasă au avut loc percheziţiile din dosarul cu subvenţiile APIA. În acea zi, Ionescu, zis Bobaru, a fost prins că deţinea ilegal 152 de cartuşe de vânătoare cu alice, dintre care 27 erau cu glonţ. Poliţiştii din cadrul DNA au mai găsit în aceeaşi zi şi 144 de capse pentru cartuşe de vânătoare cu alice. Toate acestea au fost introduse în camera de corpuri delicte a I.P.J. Ialomiţa, Serviciul Cazier Judiciar.

Cu privire la această muniţie, inculpatul a declarat că în trecut a fost titularul unui permis de armă în baza căruia a deţinut arme şi muniţia aferentă până la data de 12.11.2018, când i-a expirat permisul. După acea dată a predat armele, dar nu şi muniţia găsită în locuinţa sa.

Susţinerea inculpatului a fost confirmată de cercetările efectuate de anchetatori şi s-a stabilit că acesta a deţinut permisul de armă până la data de 12.11.2018, apoi trebuia să facă demersuri pentru prelungirea valabilităţii.

Neprezentându-se la poliţie pentru prelungirea valabilităţii, IPJ a luat măsura anulării acestuia şi s-a emis în acest sens o dispoziţie de anulare a autorizării şi retragerii permisului de armă, care i-a fost comunicată la aceeaşi dată inculpatului.

Conform Legii 295/2004, în termen de 30 zile de la data luării la cunoştinţă a măsurilor anulării dreptului de port şi folosire a armelor letale, titularul este obligat să depună armele şi întreaga cantitate de muniţie

deţinută la un armurier autorizat, în vederea înstrăinării sau depozitării. Inculpatul a depus armele, dar nu şi muniţia, pe care a păstrat-o în mod nejustificat la locuinţa sa până a fost găsită de DNA.

Noua trimitere în judecată are loc la fix o lună de zile după ce Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat definitiv în dosarul penal făcut de DNA lui Ştefan Ionescu şi cumnatului său, Sforaru Ion. După ce la începutul anului, Tribunalul Ialomiţa i-a condamnat pe ambii inculpaţi la câte 3 ani de închisoare cu executare, instanţa de apel le-a redus pedepsele la 2 ani cu suspendare.

Totodată, Curtea de Apel le-a redus şi interdicţiile de a fi aleşi în autorităţile publice sau de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la 4 ani la 2 ani.

Ionescu şi Sforaru vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei Valea Ciorii sau în cadrul Primăriei Scânteia.

Pe data de 4 septembrie 2020, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe rolul Tribunalului Ialomiţa, pe Ştefan Ionescu, primarul al comunei Valea Ciorii la data faptelor, pe Sforaru Ion, fost reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Animale, şi inculpata Asociaţia Imaşul.

Cumnatul primarului, Sforaru Ion, la data faptei reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Animale Imaşul Valea Ciorii, a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Asociaţia Imaşul Valea Ciorii a fost trimisă în judecată pentru aceleaşi infracţiunii. Ionescu Ştefan a fost inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, şi obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2013-2019, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Imaşul Valea Ciorii, cu sprijinul inculpatului Ionescu Ştefan, în calitatea menţionată mai sus, a folosit cu rea-credinţă la APIA, mai multe documente care conţineau date false şi inexacte (contracte de concesiune, centralizatoare, adeverinţe, etc.). Bineînţeles, scopul lor a fost de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unice, pentru o suprafaţă de teren mai mare decât cea pe care o deţinea asociaţia în acte.

O parte dintre acele documente i-au fost puse la dispoziţie fermierului de către primar. Printre ele, DNA a găsit inclusiv o hotărâre de consiliu local privind concesiunea unui teren, falsificată, care menţionează o suprafaţă de teren concesionată mai mică (168,34 hectare) decât cea menţionată în cererile de suprafaţă (188,70 hectare).

Prin aceste demersuri, Asociaţia Imaşul Valea Ciorii a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 660.740 lei.

Cristian FilipToate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare