Inițializează o căutare

SAMGPL

Biroul Slobozia al Avocatului Poporului se autosesizează din presă

Instituţia „adoptată“ şi la Slobozia din luna septembrie a anului trecut încă nu şi-a făcut public raportul de activitate pentru prima jumătate de an de activitate. Dar, conform informaţiilor de care dispunem, a reuşit soluţionarea cu succes a 5 dosare, dintre care unul de la începutul anului 2022.


 Primul succes repurtat în 2022 de „trimişii“ Renatei Weber în teritoriu este reprezentat de soluţionarea petiţiei unui ialomiţean care s-a adresat Biroului Teritorial Slobozia al Avocatului Poporului cu o plângere legată de faptul că soţia sa, nevăzătoare, încadrată în grad de handicap accentuat, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe locuinţa folosită ca domiciliu şi nici pe terenul care o împrejmuieşte.

Sesizarea a fost făcută în baza prevederilor Legii nr. 227/2015, care consemnează la art. 456, alin.1, lit t) facilitatea respectivă.

Petentul, care suferă la rândul său de un handicap mediu, aşa cum rezultă din certificatul anexat la petiţie, a explicat că până anul acesta nu a datorat sume cu titlu de impozit tocmai datorită acestei scutiri, la dosarul fiscal fiind depuse toate documentele doveditoare în acest sens.

Din petiţia înregistrată la Instituţia Avocatului Poporului rezultă că petentul a întâmpinat dificultăţi în rezolvarea problemei, fiindu-i emisă, iniţial, doar o notă de plată, fără a se justifica în baza căror prevederi legale datorează impozit pe clădire şi teren.

Ca urmare a demersurilor întreprinse de oficialii Biroului Teritorial Slobozia, autoritatea în cauză a transmis că petentul împreună cu soţia vor beneficia de scutirea de la plata impozitului. Asta, în condiţiile în care locuinţa este coproprietatea acestora, ataşând documente doveditoare - cont fiscal detaliat pe matricolă - din care reiese faptul că în prezent nu (mai) există sume datorate cu titlu de impozit.

Reprezentanţii biroului au precizat şi că, pentru a le fi acordat în continuare beneficiul solicitat, petentul şi soţia acestuia trebuie să depună din nou certificatul de încadrare în gradul de handicap anterior.

Alte dosare soluţionate până în prezent au avut ca obiect un caz de violenţă fizică exercitată de un profesor de la o şcoală primară din judeţul Teleorman asupra unui elev şi altul legat de condiţiile improprii în care erau nevoiţi să folosească grupurile sanitare copiii înscrişi la şcoala gimnazială şi grădiniţa din comuna călărăşeană Ulmu. În acest al doilea caz, în urma sesizării autorităţilor competente, s-a dispus sistarea procesului educaţional până la remedierea situaţiei.

Cristiana Tătaru, reprezentant al Biroului Teritorial Slobozia al Avocatului Poporului, ne-a precizat că, până acum, majoritatea cazurilor soluţionate în raza de competenţă se bazează pe sesizări din oficiu: „Oamenii nu sunt încă familiarizaţi cu atribuţiile noastre, astfel că majoritatea petiţiilor pe care le-am primit ţin de competenţa instanţelor de judecată. Încercăm, pe cât posibil, să dăm curs solicitărilor celor care ni se adresează. Dar, pe fondul necunoaşterii specificului activităţii, majoritatea dosarelor soluţionate se bazează pe sesizări din oficiu, în special în urma apariţiei în presă a cazurilor respective“, ne-a declarat reprezentantul instituţiei coordonată la nivel central de Renate Weber.

Biroul Slobozia al Avocatului Poporului funcţionează în sediul Primăriei Slobozia, iar din 5 martie şi-a reluat şi activitatea cu publicul în regim fizic.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare