Inițializează o căutare

SAMGPL

Asaltată de lilieci, Poliția Țăndărei a apelat la două fundații să-i captureze

Săptămâna trecută, poliţiştii de la Ţăndărei au fost nevoiţi să ceară ajutorul colegilor de la Poliţia Animalelor, recent înfiinţata şi în Ialomiţa.

Intervenţia a fost necesară în vederea îndepărtării unei colonii de lilieci care şi-a găsit refugiu în clădirea respectivă.


 Practic, poliţiştii încadraţi în „sistem” la Poliţia Animalelor Ialomiţa au făcut apel la reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române uitând, probabil, că, deşi sunt dotaţi cu aripi şi cu capacitatea de a zbura, liliecii nu sunt păsări, ci mamifere care nasc pui vii.

Oficial, apelul către Societatea Ornitologică din România a fost lansat „întrucât liliecii sunt o specie protejată de lege”.

Odată ajuns la specialiştii ornitologi din cadrul celei mai prestigioase instituţii de profil din România, apelul pe „linia roşie” al poliţiştilor ialomiţeni a fost redirecţionat, pe circuitul firesc, către echipa mixtă a Wilderness Research and Conservation şi Fundaţiei Visul Luanei. Membri ai Fundaţiei s-au deplasat marţi, 18 ianuarie, la sediul Poliţiei Oraşului Ţăndărei în vederea evacuării „zburătoarelor” care luaseră în stăpânire incinta: „Când am ajuns la faţa locului am observat animale prin toată clădirea. Deoarece acestea sunt destul de complicat de capturat fără a distruge pereţii, am decis să lucrăm împreună cu echipa poliţiei pentru a captura şi reloca animalele, în condiţii de siguranţă, pe măsură ce acestea intrau în camerele instituţiei” au relatat „escapada” de la Ţăndărei reprezentanţii fundaţiei profilată pe studiul şi protejarea liliecilor.

Prima dintre vizitele în clădirea în care funcţionează Poliţia Oraşului Ţăndărei s-a soldat cu capturarea primelor cinci animale din specia Pipistrellus kuhlii.

Liliecii prinşi la Ţăndărei au ajuns în aceeaşi zi la Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice, unde, după ce au fost îngrijite pentru că erau extrem de slăbite după ineditul periplu, au fost plasate în hibernare indusă.

Oficialii Wilderness Research and Conservation au precizat că, odată ieşite din hibernare, animalele vor fi eliberate în zona de provenienţă.

Acţiunea de recuperare şi readucere în mediul lor natural a liliecilor de la Ţăndărei ar urma să fie reluată până la „asanarea” completă a zonei.

Specialiştii atrag atenţia, în contextul creat de inedita poveste de la Ţăndărei, asupra faptului că migrarea chiropterelor către clădirile locuite este favorizată de modul în care se realizează izolarea imobilele respective şi de cel în care sunt montate aparatele de aer condiţionat: „Animalele îşi găsesc refugiu între plăcile de polistiren şi pereţii clădirilor, în crăpături care nu au fost reparate la timp şi, pentru că preferă etajele superioare, sunt greu de capturat şi relocat”, au explicat reprezentanţii WRC.

Cristian Filip


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare