Inițializează o căutare

SAMGPL

Încă un avion F-16 a intrat în dotarea Bazei Aeriene de la Feteşti. În total, România are 17

Ultimul avion F-16 din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare a Bazei 86 Aeriene de la Feteşti a intrat oficial în dotarea Forţelor Aeriene Române. Aeronava este cea de-a 17-a de acest tip achiziţionată de România din 2016 şi până în prezent, informează Agerpres.

„Am considerat că este un eveniment care trebuie marcat pentru că el reprezintă momentul în care încheiem etapa de achiziţie şi demarăm o nouă etapă cel puţin la fel de importantă, aceea de operaţionalizare şi modernizare a escadrilei”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Deşi au trecut 5 ani de la livrarea primelor aparate destinate Forţelor Aeriene Române, escadrila de F-16 nu este încă operaţională, în sensul că nu are toţi piloţii pregătiţi să meargă într-un teatru de operaţii unde să poată executa toate tipurile de misiuni NATO de luptă care pot fi realizate cu acest avion.

În acest moment, avioanele F-16 ale României execută misiuni de poliţie aeriană „prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană, sub comanda NATO”, conform MApN.

Întreaga flotă de 17 avioane F-16 va intra apoi într-o etapă de modernizare la Aerostar Bacău, în perioada 2023-2025, la standardul M6.XR (practic o actualizare a software-ului, îmbunătăţire a senzorilor, comunicaţiilor etc.).

Prin Hotărârea CSAT din 27 septembrie 2012 a fost aprobată Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care prevede realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă.

Pentru aceasta au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA pentru achiziţionarea a 12 avioane F-16. Aeronavele au fost livrate în perioada 2016-2017 - şase la 29 septembrie 2016, trei la 15 noiembrie 2016 şi trei la 28 septembrie 2017. Ultimul lot, format din cinci aeronave, ultima fiind cea sosită în România pe 25 martie, a fost făcută conform Legii 237/2019.

Valoarea contractului pentru achiziţia primelor 12 avioane F-16 a fost de 628 de milioane de euro. Costul pentru celelalte 5 avioane şi modernizarea întregii escadrile s-a ridicat la valoarea de 300 de milioane de euro.

Elena Georgescu



Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare