Inițializează o căutare

SAMGPL

Episcopia Sloboziei, eşec total în instanţă! Cimitirul Reviga rămâne al primăriei

 

 

 Luni, 21 decembrie a.c., trei ceasuri rele pentru Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor la Tribunalul Ialomiţa! ONG-ul sutanelor din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi a pierdut procesul prin care voia „să dezgroape“ dreptul de proprietate asupra cimitirului Reviga. Tribunalul Ialomiţa a considerat că tardiv introdusă acţiunea Episcopiei prin care a revendicat după 20 de ani cimitirul din Reviga. De altfel, acţiunea Episcopiei a debutat cu stângul, fiind introdusă greşit „cu binecuvântarea episcopului“ încă de anul trecut. Onor feţele bisericeşti au introdus acţiunea la Curtea de Apel Bucureşti în data de 28 august 2019, dar instanţa bucureşteană a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Ialomiţa. ESC ar fi vrut să se judece cu Guvernul României şi cu Unitatea Administrativ-Teritorială Reviga, dar a pierdut din start după doar un termen de judecată.

În cursul anului trecut, Episcopia Sloboziei şi-a trimis reprezentantul – preotul din comuna Reviga, la primarul Barbu Niţu, ca să-i spună că vor revendica cimitirul. Această informaţie ne-a fost confirmată de către primarul Barbu care ne-a oferit, totodată, şi un detaliu surprinzător, ameninţarea cu avocaţii de Bucureşti primită de la preotul-paroh. În vara anului trecut am încercat să obţinem informaţii despre această acţiune de revendicare de la purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei, Nicuşor Dascălu, care, din neştiinţă şi din aroganţă, ne-a cerut să formulăm o cerere pe Legea 544/2001 prin care să justificăm necesitatea informaţiilor.

După ce am publicat acel articol, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, „în spiritul dogmei creştine“ pe care o propovăduieşte, dar rareori o înfăptuieşte, ne-a acţionat în judecată considerându-se deranjaţi de relatarea noastră. Ulterior, pe data de 28 august 2019, Parohia Reviga a formulat o acţiune atât împotriva Primăriei Reviga, cât şi a Guvernului României prin care a cerut anularea unei hotărâri de consiliu local. Este vorba despre hotărârea nr. 1353/27.12.2001 prin care cimitirul din Reviga a fost inclus în domeniul privat al localităţii.

 De ce vrea Episcopia doar cimitirul Reviga?

 Tot anul trecut, după ce am relatat despre intenţia Episcopiei de a prelua cimitirul Reviga, am luat legătura cu câţiva primari pe care i-am întrebat ce părere au despre acţiunea reprezentanţilor BOR. În unanimitate, primarii întrebaţi ne-au precizat că nu vor accepta niciodată să cedeze cimitirele către parohiile locale. Motivul pentru acest refuz clar era unul cât se poate de evident: preoţii vor cimitirele doar ca să vândă locurile de veci, nu ca să le întreţină. Ei bine, în acest context, Episcopia Sloboziei a formulat o singură acţiune în instanţă pentru a prelua un cimitir şi acela este cimitirul din Reviga. De ce acesta?

Pentru că Episcopia Sloboziei se simte puternic incomodată de Biserica Sfântul Nectarie, ai cărei slujitori sunt foştii săi preoţi Gheorghe şi Casian Pandelică din comuna Reviga. Acest lucru este o realitate demonstrată atât de procesele avute de preoţii Pandelică cu Episcopia Sloboziei, cât şi cu scandalurile publice dintre aceste părţi. Relatarea unui astfel de scandal a determinat Episcopia Sloboziei să ne acţioneze în judecată de două ori în anii anteriori. Este vorba despre scandalul prin care preoţii Gheorghe şi Casian Pandelică au acuzat Episcopia Sloboziei că i-au forţat să strângă de la enoriaşi suma de 250.000 de lei. Aceste litigii a fost câştigate definitiv de Jurnalul de Ialomiţa.

Aşadar, încercarea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor de a prelua în administrare cimitirul comunei Reviga face parte integrantă dintr-un plan de durată al cărui scop principal pare a fi, cel puţin la prima vedere, unul pur mercantil.

Sorin Duţu



Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare