Inițializează o căutare

SAMGPL

După ce Curtea de Apel Ploieşti i-a scăzut doar 26 de luni, Afaceristul Ceteraş a contestat pedeapsa de 10 ani şi 8 luni de închisoare şi la Înalta Curte


După ce Curtea de Apel Ploieşti şi Judecătoria Slobozia s-au pronunţat în privinţa contestaţiilor formulate de afaceristul ţăndărean Gheorghe Ceteraş împotriva condamnării la 10 ani şi 8 luni de închisoare, acesta a ajuns în cele din urmă şi la Înalta Curte. Astfel, la data de 14 octombrie a.c., Înalta Curte a înregistrat contestaţia lui Ceteraş împotriva aceleiaşi sentinţe. Speţa s-a judecat miercuri, 18 noiembrie, iar Înalta Curte a amânat judecarea ei pentru data de 2 decembrie a.c..

Reamintim că tot miercuri, 14 octombrie a.c., şi cele două instanţe cărora li s-a adresat anterior afaceristul Ceteraş cu acţiuni de contestare a pedepsei de 10 ani şi 8 luni de închisoare, s-au pronunţat. Prima instanţă sesizată a fost Curtea de Apel Ploieşti, această instanţă fiind şi cea care i-a aplicat pedeapsa. Magistraţii ploieşteni au luat act de cererea lui Cetereş, de retragere a contestaţiei, în schimb s-au sesizat din oficiu şi i-au scăzut arestul preventiv şi arestul la domiciliu executate plus o pedeapsă executată în alt dosar. În total, din pedeapsa de 10 ani şi 8 luni de închisoare, i-au scăzut 26 de luni, adică 2 ani, două luni şi 6 zile. Asta înseamnă că Ceteraş ar mai avea de executat undeva la 8 ani şi 6 luni de închisoare. Tot pe 14 octombrie a.c. s-a pronunţat şi Judecătoria Slobozia pe aceeaşi cerere, Ceteraş învestind şi instanţa locală să judece contestaţia la executare. Judecătorii slobozeni au decis să decline dosarul către Curtea de Apel Bucureşti care îl va judeca abia pe 27 ianuarie 2020.

Două cereri la două instanţe

Pe data de 14 iulie a.c., afaceristul ţăndărean Gheorghe Ceteraş a contestat executarea pedepsei de 10 ani şi 8 luni de închisoare primită într-un dosar cu retrocedarea ilegală a peste 5000 de hectare de păduri. La sfârşitul lunii august, pe 27, Ceteraş a contestat acelaşi lucru şi la Judecătoria Slobozia, deşi formulase o acţiune identică, după cum am menţionat, la Curtea de Apel Ploieşti. Speţa a ajuns pe rolul Judecătoriei Slobozia pe data de 30 septembrie a.c., dar s-a judecat abia pe data de 14 octombrie.

Totodată, instanţa de apel prahoveană trebuia să se pronunţe asupra cererii lui Ceteraş încă din data de 31 august a.c.. Însă, după cum era de aşteptat, pentru că a devenit o tradiţie, instanţa a amânat pronunţarea pentru a se răzbuna pe Ceteraş ţinându-l în penitenciar în plus câteva luni. Curtea de Apel a amânat pronunţarea pe data de 2 septembrie, dar, subit, a cerut scoaterea dosarului de pe rol şi în acelaşi timp a stabilit un nou termen de judecată pe data de 8 octombrie a.c..

Reamintim că pe data de 7 iulie a.c., într-un dosar penal cu retrocedări oneroase de păduri, magistraţii Înaltei Curţi i-au respins apelul afaceristului Ceteraş. Astfel, acesta a rămas cu pedeapsa primită în urmă cu doi ani, când Curtea de Apel Ploieşti îl condamnase la 10 ani şi 8 luni de închisoare. Pedeapsa fusese dată într-un dosar de dare de mită, cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat. La o săptămână de la pronunţare, încarcerat fiind în penitenciar, Ceteraş a şi formulat o contestaţie la executarepe rolul Curţii de Apel Ploieşti.

Şpăgi de milioane de euro pentru 5134 de ha de pădure

În anul 2010, Ceteraş s-a înţeles cu alţi trei inculpaţi în dosarul respectiv să revendice dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 de hectare de teren forestier care aparţinuse Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele unei societăţi nou-înfiinţate, SC Forestiera Ardeleană. Gheorghe Ceteraş a intrat în atenţia procurorilor DNA în anul 2011, când a efectuat retrageri masive de numerar din conturile bancare, imediat după ce a vândut suprafaţa respectivă de pădure unei societăţi străine. Tranzacţia i-au umflat conturile lui Ceteraş cu aproximativ 21.700.000 de euro, iar din suma asta, afaceristul a retras într-o singură săptămână 5.000.000 de euro, bani care au ajuns ca şpagă la funcţionarii statului.

Cristian Filip

Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare