Inițializează o căutare

SAMGPL

Gigi Petre, Pro România: „Decizia de miercuri a CCR era previzibilă”


Coordonatorul judeţean al „Pro România” afirmă că nu a fost deloc surprins de decizia adoptată miercuri de Curtea Constituţională a României. CCR a decis, după dezbateri îndelungi şi nu neapărat furtunoase, că actele normative care se referă la prelungirea mandatelor aleşilor sunt neconstituţionale: „Era previzibilă şi absolut normală decizia Curţii de a declara neconstituţională OUG 40/2020. Nu mă mir absolut deloc, mai ales că era clar că o astfel de decizie se adoptă de Parlamentul României şi nu de Guvern. Ordonanţa taxată ca atare de CCR se înscrie în „logica” prostiilor făcute de Guvernul Orban”, afirmă fostul prefect de Ialomiţa, reintrat în politică în rândurile armatei condusă de ex-premierul Victor Ponta.

Gigi Petre afirmă că, după părerea sa, de acum celebra ordonanţă de urgenţă a fost emisă de Cabinetul Orban pe fondul preocupării aproape exclusive a preşedintelui Klaus Iohannis pentru forţarea alegerilor anticipate: „Dacă e guvernul „meu” înseamnă că poate să şi facă orice. Prin urmare, au mers la plezneală, aşa cum se spune în popor. Cum au făcut, de altfel, şi în cazul legii care prevedea reducerea pensiilor speciale. A fost o abureală, ca să arate că fac ceva. Atât! Cu consecinţele de rigoare din partea magistraţilor Curţii Constituţionale...”, a reacţionat liderul judeţean al „Pro România”.

Reacţia vine după ce miercuri, Curtea Constituţională a decis că prelungirea mandatelor aleşilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă, ci exclusiv prin lege. Aşa se face că, până la finalul actualei sesiuni parlamentare, cele două Camere sunt forţate să adopte o lege care să stabilească precis cu câte luni vor fi prelungite mandatele consilierilor locali şi judeţeni.

Astfel, magistraţii Curţii au stabilit că parlamentarii trebuie să adopte mai întâi o lege care să abroge ordonanţa care prelungea mandatele aleşilor locali până la finalul anului în curs şi apoi să adopte o lege nou-nouţă care să se încadreze în limitele Constituţiei.

Decizia de amânare a alegerilor locale şi de prelungire a mandatului aleşilor locali fusese luată de Parlament prin mai multe amendamente la OUG 40/2020.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare