Inițializează o căutare

SAMGPL

Gigi Petre, coordonatorul judeţean „Pro România” acuză: Numirea celui de-al doilea subprefect are caracter pur politic, este o foame de funcţii


Numirea Tudoriţei Ionescu în funcţia de subprefect al judeţului Ialomiţa a început să reverbereze în mediile politice ialomiţene. Prima reacţie publică a venit chiar din partea lui Gigi Petre, fostul prefect de Ialomiţa. Din mai noua postură de coordonator judeţean al „Pro România”, acesta a acuzat politizarea administraţiei şi, mai ales, graba cu care Ludovic Orban a decis să instaleze subprefecţi pe posturile nou-înfiinţate conform Codului Administrativ.

În opinia sa, Ialomiţa nu avea nevoie de doi subprefecţi, mai ales că locurile erau vacante de multă vreme şi Instituţia Prefectului ar fi putut să funcţioneze foarte bine cu un singur subprefect. Încă preşedinte al Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, Gigi Petre acuză şi faptul că propunerea Asociaţiei de revenire la vechea formulă cu subprefect şi secretar general de prefectură nici măcar nu a fost luată în discuţie: „În momentul în care peste 95% dintre prefecţi şi subprefecţi îşi exercită funcţia cu caracter temporar, sunt la mâna schimbării în orice moment. Avantajul sistemului care presupunea existenţa funcţiei de secretar general ar fi fost acela că secretarul ar fi asigurat permanenţa la comanda instituţiei independent de schimbările politice. Şi continuitatea din punct de vedere administrativ şi juridic...”, afirmă Gigi Petre.

Fostul prefect acuză şi faptul că liberalii practică dublul-discurs, în timp ce manifestă, declarativ, grijă pentru cheltuirea banilor publici: „Numirea Tudoriţei Ionescu vine oarecum în antiteză cu declaraţiile pur formale ale conducerii PNL, că va avea grijă de cheltuielile bugetare. Nu facem altceva decât să ne păcălim unii pe alţii. Sunt 16 judeţe, printre care şi Ialomiţa, în care s-a decis numirea celui de-al doilea subprefect. Probabil că în celelalte s-au mai gândit şi la impactul bugetar pe care numirile urmează să-l aibă. Se poate interpreta şi că Ialomiţa e un judeţ bogat, care îşi permite o cheltuială de acest gen. Însă, realitatea e cu totul alta şi ţine de foamea de funcţii şi de plantarea pe posturi-cheie a oamenilor susţinuţi de partid”, afirmă Gigi Petre.

Deşi afirmă că a colaborat foarte bine cu Tudoriţa Ionescu din punct de vedere instituţional, coordonatorul judeţean „Pro România” afirmă că justificarea numirii este cel puţin hilară: „Nu poţi motiva numirea doamnei Ionescu cu întărirea sectorului juridic al Instituţiei Prefectului, atât timp cât subprefectul Emilian Barbu este jurist. Un al doilea post de subprefect ocupat tot de un jurist nu văd cum ar putea contribui la consolidarea activităţii instituţiei. Asta şi pentru că serviciul juridic al Prefecturii are oameni foarte bine pregătiţi. Ceea ce mă face să afirm cu convingere că numirea nu-şi avea rostul, iar motivarea ei este, pur şi simplu, în aer”, consideră coordonatorul judeţean al „Pro România”.

Predecesorul Toniţei Manea în fruntea Prefecturii Ialomiţa insistă asupra faptului că numirea fostului secretar al Primăriei Comunei Mihail Kogălniceanu în funcţia de subprefect are caracter pur politic, asigurarea funcţionării instituţiei în această perioadă neavând nici cea mai mică legătură cu postul pe care urmează să-l ocupe noul subprefect: „Nu voi face nici un fel de referire la persoana Tudoriţa Ionescu. Nu-i contest experienţa administrativă, dar voi continua să atrag atenţia asupra faptului că numirea este nelalocul ei într-o perioadă complicată pentru judeţ şi pentru ţară. Nu am cum să accept faptul că satisfacerea clientelei politice este pusă înaintea intereselor de moment ale comunităţii, într-o perioadă în care se cerea un plus de transparenţă decizională. Evident, şi de comunicare, dat fiind faptul că Ialomiţa se confruntă şi cu pandemia de coronavirus şi cu efectele secetei pedologice severe. Nu relansarea economică, ci satisfacerea unor ambiţii politice pare a fi prioritatea pentru guvernul PNL, şi obţinerea unui avantaj electoral prin prisma viitoarelor alegeri. Ce se uită, însă, e că nu poţi obţine acest avantaj decât înlocuindu-i pe cei care au fost la conducerea instituţiilor cu alţii cel puţin la fel de buni”, mai afirmă coordonatorul judeţean al „Pro România”.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare