Inițializează o căutare

SAMGPL

DIICOT: o grupare care trafica migranţi, reţinută. Un ialomiţean, reţinut alături de alţi 4 bărbaţi


Procurorii DIICOT au dispus miercuri reţinerea pentru 24 ore a patru români şi un cetăţean tunisian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi în formă continuată. Gruparea, din care făcea parte şi un ialomiţean, prelua migranţi de origine africană sau arabă care intrau ilegal în ţară, iar ulterior organiza trecerea frauduloasă a frontierei României cu Ungaria. Cauza penală a avut la bază o sesizare din oficiu a ofiţerilor de poliţie de frontieră din cadrul IGPF cu privire la activitatea infracţională desfăşurată de un grup specializat în comiterea infracţiunii de trafic de migranţi pe ruta Bulgaria/Serbia - România - Ungaria - state din Vestul Europei. Ancheta vizează un grup format din cetăţeni români domiciliaţi pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ialomiţa, Călăraşi şi Timiş, care erau sprijiniţi de către un cetăţean tunisian stabilit în România, responsabil cu recrutarea şi găzduirea migranţilor, se arată într-un comunicat al DIICOT. Membrii grupării infracţionale preluau grupurile de migranţi de origine africană sau arabă care intrau ilegal pe teritoriul României, din Bulgaria şi Serbia, îi adăposteau în diferite locaţii situate pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara. Ulterior, organizau trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României cu Republica Ungaria, având ca destinaţie finală state din Vestul Europei, cu precădere Germania şi Marea Britanie.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând din luna februarie 2020, gruparea infracţională a activat pe teritoriul României, prin racolarea, îndrumarea, călăuzirea şi transportarea migranţilor intraţi ilegal pe teritoriul României, din Serbia, dar şi a unor persoane, cetăţeni străini, intraţi legal în România, dar care nu aveau drept de circulaţie în Spaţiul Schengen.

2.000 - 2.500 de euro pentru fiecare migrant

Potrivit anchetatorilor, migranţii aveau ca destinaţie finală Germania, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 - 2.500 de euro, pentru fiecare. „În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, migranţii erau ascunşi în locuri special amenajate în microbuze de transport persoane, care efectuau curse cu cetăţeni români care declarau că merg să muncească în state din Vestul Europei, pentru asigurarea unui paravan în scopul realizării transportului şi trecerii frauduloase a frontierei de stat a României către Ungaria a mai multor migranţi", arată sursa citată. Începând cu data de 1 iunie, suspecţii au fost monitorizaţi în timp ce derulau un transport de migranţi. Astfel, la data de 2 iunie, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunşi într-un loc special amenajat în interiorul unei autoutilitare, şapte cetăţeni egipteni care urmau să fie scoşi ilegal din România de şoferul microbuzului, cetăţean român, şi alţi doi însoţitori ai acestuia, tot cetăţeni români. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul DIICOT în vederea audierii. De asemenea, în municipiul Timişoara au mai fost identificate alte două microbuze, modificate cu locuri special amenajate pentru ascundere, precum şi un autoturism folosit de către membrii grupului pentru transportul migranţilor.

Prezentaţi cu propunere de arestare preventivă

„La aceeaşi dată, procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane şi ofiţeri de poliţie de frontieră din cadrul IGPF au efectuat patru percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi a judeţelor Timiş şi Ialomiţa, fiind puse în aplicare şase mandate de aducere”, se arată în comunicat. Cinci inculpaţi au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti, miercuri, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Faţă de 11 inculpaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cristian Filip


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare