Inițializează o căutare

SAMGPL

Peste 10% dintre contractele de muncă active, suspendate în Ialomița


Din datele centralizate până la această oră la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale rezultă că la nivelul judeţului Ialomiţa au fost suspendate un număr de 4403 contracte de muncă încheiate de angajatorii din judeţ.

Procentual, numărul acestora reprezintă puţin peste 10% din totalul contractelor de muncă înregistrate în Ialomiţa la începutul lunii aprilie, adică 45.291.

Din păcate, cel puţin pentru moment, date fiind condiţiile de criză în care se lucrează la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nu am putut obţine informaţiile defalcate pe sectoare de activitate. Surse din cadrul MMPS au precizat, însă, sub rezerva anonimatului, că, dacă starea de urgenţă nu se va mai prelungi după jumătatea lunii mai, numărul contractelor de muncă suspendate sau reziliate nu se va modifica substanţial.

Pe de altă parte, însă, dinamica în ceea ce priveşte numărul contractelor de muncă suspendate la nivelul judeţului Ialomiţa e de natură să îngrijoreze dacă punem în oglindă datele curente cu cele de la 31 martie. La momentul respectiv, conform datelor puse la dispoziţie de Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa, erau suspendate sau reziliate un număr de 1100 de contracte.

Din datele puse la dispoziţie de către AJPIS Ialomiţa rezultă că, până la sfârşitul zilei de 7 aprilie fuseseră depuse puţin peste 270 de cereri de suspendare a contractelor de muncă de către reprezentanţi ai societăţilor de tip PFA şi II, ca şi ai cabinetelor medicale stomatologice sau ai profesioniştilor care lucrează în baza contractelor de drepturi de autor.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a precizat marţi că la nivel naţional au fost suspendate de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă un număr de 994.407 de contracte individuale de muncă au fost suspendate. Dintre acestea, 302.288 erau din industria prelucrătoare, 191.837 erau din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul / repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 118.874 proveneau din industria hotelurilor şi a restaurantelor.

Alte 194.824 de contracte individuale de muncă au încetat, de la instituirea stării de urgenţă şi până marţi, astfel: 38.003 de contracte de muncă în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 33.660 în industria prelucrătoare, iar 24.505 de contracte de muncă în domeniul construcţiilor.

Începând din 1 aprilie, angajatorii pot depune începând de miercuri solicitările pentru obţinerea fondurilor necesare achitării şomajului tehnic pentru perioada 16-30 martie. Cererile sunt procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă şi de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajaţi.

Oficialii Ministerului Muncii anunţaseră săptămâna trecută că declaraţia pentru obţinerea şomajului tehnic pentru cei care au angajaţi prin contracte individuale de muncă se depune online, la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, formularele necesare fiind deja publicate în Monitorul Oficial al României.

Angajatorii care au angajaţi cu contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificate în Revisal pot solicita, pe perioada în care rămâne în vigoare starea de urgenţă, fonduri aferente şomajului tehnic în proporţie de 75% din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă, respectiv maxim 75% din salariul mediu brut.

Persoanele care au alte forme contractuale - PFA, cei care lucrează în întreprinderi individuale, cei care lucrează prin contracte de drepturi de autor şi alte forme vor depune cererile la Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare