Inițializează o căutare

SAMGPL

Achitat în mega-dosarul de corupţie din Portul Constanţa, Scrioşteanu a redevenit şeful Vămii Slobozia


// AUTOR: Sorin Duțu

Ionuţ Scrioşteanu (50 de ani) ocupă din nou funcţia de şef al Vămii Slobozia. Acesta a revenit pe funcţia deţinută anterior după ce la începutul lunii iulie a.c. fusese achitat definitiv de Înalta Curte în dosarul de corupţie în care fusese acuzat împreună cu alţi 38 de inculpaţi pentru infracţiuni comise în legătură cu Portul Constanţa. Scrioşteanu fusese numit în fruntea Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Ialomiţa în data de 25 mai 2010, iar pe data de 25 mai 2011, la fix un an de la numire, a fost arestat de DNA.

În procesul declanşat în urmă cu nouă ani, procurorii DNA îi acuzaseră pe „protagoniştii” unuia dintre cele mai răsunătoare dosare de corupţie din România ultimilor ani că au controlat, prin intermediul grupului infracţional pe care l-ar fi constituit, marea majoritate a activităţilor de import-export din cadrul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, percepând sume de bani cuprinse între 250 şi 13.000 de dolari americani cu titlu de taxe ilicite pentru containerele vămuite în Portul Constanţa. Membrii reţelei au mai fost acuzaţi şi de faptul că percepeau sume de bani ilicite inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse legal în ţară. Procurorii anticorupţie au mai acuzat că în cazul în care sumele solicitate cu titlu de şpagă nu erau achitate se ajungea în situaţia în care mărfurile respective erau amânate de la controlul vamal.

În sarcina lui Scrioşteanu ca şef al Vămii Slobozia, DNA a reţinut faptul că la data de 16 februarie 2011 ar fi primit de la comisionarul Dragoş Tudoran suma de 5.700 de dolari, „colectată” de la un client al S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanţa, pentru a încheia în mod ilegal şase operaţiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia.

Dosarul a ajuns în instanţă la începutul lunii aprilie 2012, iar prin sentinţa penală pronunţată la data de 22 martie 2016, Ionuţ Scrioşteanu a fost achitat pe fond pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi aderare la un grup infracţional.

Fost şef al Vămii Slobozia, numit în fruntea celei mai mari vămi din România

Întoarcerea lui Ionuţ Scrioşteanu a coincis cu importanta numire făcută recent în fruntea Vămii Constanţa Sud – Agigea. Aici a fost numit Christian Gudu, fost şef al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Ialomiţa. Pentru Gudu a urmat ascensiune după ascensiune după ce pe data de 11 februarie a.c. fusese numit la conducerea Direcţiei Regionale Vamale Ploieşti, în subordinea căreia se află DJAOV-urile din Argeş, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Teleorman şi Giurgiu. Christian Gudu s-a aflat la conducerea DJAOV Ialomiţa din 2013 şi până în februarie 2019. În trecut, Gudu a mai fost şi adjunct al Biroului Vamal Slobozia, conducând chiar interimar instituţia începând cu luna mai 2011, după ce Ionuţ-Marius Scrioşteanu fusese arestat şi acuzat de luare de mită în dosarul şpăgilor din Portul Constanţa.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare