Inițializează o căutare

SAMGPL

Pentru a le pune beţe în roate preoţilor Pandelică, Episcopia Sloboziei și Călărașilor vrea să pună mâna pe cimitirul din Reviga


// AUTOR: Andrei Banu // FOTO: Facebook/Arhivă

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, prin intermediul parohiei din comuna Reviga, vrea să pună mâna pe cimitirul din localitate, deţinut în prezent de către primărie.

În acest sens, s-a plănuit şi, potrivit surselor noastre, urmează să fie depusă o acţiune în instanţă – nu ştim încă dacă pe calea obligaţiei de a face sau pe calea uzucapiunii.

Scopul declarat al acestui demers nu-l cunoaştem, întrucât reprezentanţii Episcopiei nu l-au comentat. Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt, ne-a invitat să întrebăm ce avem de întrebat printr-o adresă scrisă, în baza Legii 544/2001, în care să precizăm şi la ce vom folosi informaţiile. Argumentul acestuia a fost faptul că se află în concediu şi că nu poate strânge toate datele.

Biserica Ortodoxă Română este persoană juridică cu statut de utilitate publică. În baza Legii 544/2001 se fac adrese doar către instituţii publice. Acest lucru înseamnă, ce-i drept, că Episcopia nu este obligată să dea curs solicitărilor noastre, însă într-o situaţie de acest fel considerăm că este normal ca demersul să fie asumat public. Totuşi, cum să ceri presei să-ţi spună la ce va folosi informaţiile? Nu e evident?

Scopul nedeclarat

De ani buni, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor (ESC) se simte puternic incomodată de Biserica „Sfântul Nectarie”, ai cărei slujitori sunt preoţii Gheorghe şi Casian Pandelică din comuna Reviga. Lăcaşul de cult aparţine de Biserica Ortodoxă Autonomă din Ucraina, iar până cu 4-5 ani în urmă, cei doi au fost preoţi în subordinea ESC. În momentul în care preoţii Pandelică au refuzat să strângă suma de 250.000 de lei de la enoriaşi, ESC a decis caterisirea lor, care s-a lăsat cu un mare scandal în care au fost implicate instanţe de judecată, jandarmeria şi primăria locală.

Ca un scurt istoric, înainte de a-şi întemeia propriul lăcaş, cei doi preoţi, tată şi fiu, slujeau în biserica din localitate, care aparţine de episcopie. Încă de atunci, mii de oameni din toate zonele ţării veneau la Reviga în căutarea vindecării, pe care, potrivit acestora, o găseau. Brusc, Episcopia a decis să se descotorosească de aceştia, acuzându-i că fac ritualuri magice şi deschid cartea. Acuzaţiile n-au fost niciodată probate, însă Gheorghe şi Casian Pandelică au fost caterisiţi.

Ulterior, în 2013, într-un interviu acordat postului britanic de radio BBC, cei doi preoţi declarau că adevăratul motiv pentru care au fost înlăturaţi a fost reprezentat de refuzul lor de a colecta bani de la credincioşi pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Preotul Casian Pandelică: preluarea cimitirului din Reviga, o încălcare flagrantă a articolului 9 din CEDO

După ce am aflat de planurile actuale ale Episcopiei, am luat legătura cu Casian Pandelică. Preotul este în continuare de părere că BOR are acces la exagerat de multe fonduri. Deşi nu ne-a spus-o cuvânt cu cuvânt, vede BOR mai mult ca pe o companie.

Preotul Casian consideră că preluarea de către episcopie a cimitirului din Reviga reprezintă o încălcare flagrantă a articolului 9 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale: „Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea (...)”.

O şi explică. „Dacă vor lua cimitirul, oamenii vor fi condiţionaţi să apeleze la parohie pentru a-şi îngropa morţii”. Bineînţeles, contra cost. La fel cum vor fi şi locurile de veci, pentru care, în prezent, locuitorii comunei Reviga nu plătesc nimic, acestea fiindu-le atribuite de către primărie. Totodată, Gheorghe şi Casian Pandelică nu vor mai fi lăsaţi să oficieze înmormântări, chiar dacă credincioşii le-ar cere acest lucru.

Preotul Casian susţine că vor cere să se constituie parte în proces, când acesta va ajunge pe rolul instanţei. Totodată, dacă decizia definitivă dată de judecătorii români va fi favorabilă Episcopiei, cu siguranţă se va ajunge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ne asigură Casian Pandelică.

De asemenea, l-am contactat telefonic şi pe primarul Barbu Niţu. Aceasta ne-a confirmat intenţia Episcopiei, intenţie care i-a fost comunicată de preotul paroh din localitate. Ba mai mult, subordonatul ESC l-a înştiinţat pe primar că şi-a luat avocat de Bucureşti pentru această speţă.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare