Inițializează o căutare

SAMGPL

Dosarul chinezului Li Shenggeng din Moviliţa, înapoi la Tribunalul Ialomiţa


// AUTOR: Andrei Banu

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti dau de pământ cu sentinţa dată de judecătorii Tribunalului Ialomiţa în dosarul de spălare de bani al chinezului Li Shenggeng.

La finele lunii august 2018, Shenggeng era condamnat la 8 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată şi, tot în formă continuată, a infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect. Pentru aceleaşi infracţiuni, partenerul său de afaceri, Mocanu Fănel, primise o pedeapsă de 8 ani şi 4 luni închisoare.

Cei doi au atacat cu apel decizia instanţei ialomiţene, dosarul ajungând la Curtea de Apel la aproximativ o lună distanţă.

Pe data de 23 aprilie a.c., magistraţii din Capitală au decis desfiinţarea întregii sentinţe şi trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Ialomiţa.

Trei ani în arest la domiciliu

Judecătorilor ialomiţeni le-a luat mai bine de trei ani să dea o sentinţă în dosar, judecata începând în luna iunie 2015. Li Shenggeng s-a aflat în arest la domiciliu mai bine de trei ani, încă de la jumătatea lunii februarie 2015 şi până la data de 18 iunie 2018. Ulterior, măsura preventivă i-a fost schimbată cu cea a controlului judiciar, prelungită până în momentul de faţă.

Orice condamnare ar urma să primească – nu curând, credem noi – afaceristul chinez a dus deja o parte din greu. Cei trei ani în care s-a aflat în arest la domiciliu vor fi deduşi din pedeapsa finală pe care o va primi.

Milionar de tablă

La jumătatea lunii februarie 2015, organele de anchetă au efectuat percheziţii pe raza judeţelor Ialomiţa, Ilfov, Dolj şi municipiul Bucureşti, într-un dosar penal care viza săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În urma acestor percheziţii, două persoane au fost reţinute, iar anchetatorii au confiscat 460.000 de lei şi aproximativ 1.800 de tone de tablă.

Ulterior, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Li Shenggeng şi Mocanu Fănel sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, peste 130 de acte materiale pentru fiecare dintre inculpaţi şi spălare de bani.

În fapt, în perioada ianuarie-octombrie 2014, cei doi au transferat, succesiv, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii în interes propriu, prin mai multe acte materiale prin conturile bancare ale unor societăţi comerciale din România şi China suma totală de 22.181.154 lei (6.060.597 USD). De asemenea, în aceeaşi perioadă de timp, aceştia au importat produse metalice de la societăţi comerciale din China, în valoare totală de 8.650.779,81 lei, la un preţ subevaluat în vamă şi au creat un circuit fictiv prin tranzacţionarea succesivă a produselor, folosind societăţile comerciale cu comportament de tip fantomă, controlate de Li Shenggeng. Prin firmele fantomă a majorat artificial preţul de achiziţie, astfel încât să se sustragă de la plata impozitului pe profit şi TVA, prin diminuarea nereală a bazei de impozitare.

Afaceristul chinez, judecat în alt dosar similar

Li Shenggeng a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar de evaziune fiscală, pe data de 27 aprilie 2018. De această dată, este singurul inculpat, iar părţi civile sunt Statul Român, AJFP Ialomiţa, DGRFP Ploieşti. Partea responsabilă civilmente este în continuare SC Hamei Exim SRL, prin C.I.I. Liţcanu & Gheorghiţă SPRL

Revenind, se pare că şi acest dosar are legătură cu vechile afaceri ale chinezului de la Moviliţa, care a „spălat” peste 6 milioane de dolari în judeţul Ialomiţa.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare