Inițializează o căutare

SAMGPL

Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor: „Nu există risc 0 de inundaţii pentru locuitorii judeţului Ialomiţa”


// AUTOR: Robert-Viorel Dincă

Declaraţia a fost făcută la finalul conferinţei de presă pe care titularul portofoliului de la „Ape” a susţinut-o vineri la Slobozia.

Ministrul apreciază că, în ciuda investiţiilor majore în sistemele de apărare împotriva inundaţiilor, nimeni nu se poate considera în deplină siguranţă din acest punct de vedere. Mai ales pe fondul schimbărilor climatice din ce în ce mai rapide şi mai severe, fapt care dă inclusiv inundaţiilor un grad sporit de pericol: „Eu sunt un om credincios, dar şi pragmatic. Sigur că investiţiile sunt masive şi vor continua, dar ele nu fac decât să diminueze gradul de pericol la care sunt expuşi oamenii. Dacă din cinci oameni care dormeau noaptea neliniştiţi că începe să plouă şi că o să vină apa mare reuşim să facem să rămână neliniştiţi doar unul sau doi, înseamnă că investiţiile pe care le facem inclusiv în Ialomiţa încep să dea roade. Dar, riscul de inundaţii nu va putea fi niciodată eliminat în totalitate, tocmai în contextul modificărilor climatice la nivel global”.

Deneş a precizat în acelaşi context că a cerut specialiştilor în domeniu ca tot ce înseamnă „punct critic” în România, respectiv breşele în diguri, eroziunile de maluri sau colmatările să fie trecute pe lista priorităţilor, astfel încât anul acesta să fie găsite soluţiile de finanţare în vederea finalizării lucrărilor în zonele respective: „Aceasta este datoria noastră, în funcţiile efemere de responsabili pe diverse paliere: să găsim soluţii pentru a elimina cât mai multe dintre neliniştile oamenilor legate de siguranţa vieţii lor. Şi de a diminua, pe cât posibil, aceste riscuri cu care, de-a lungul anilor, s-au confruntat inclusiv oamenii din judeţul Ialomiţa.

La fel de plastic în exprimare s-a dovedit a fi şi Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa, conform căruia „un risc zero la inundaţii implică un cost infinit. Prin sumele cheltuite trebuie găsit un raport optim între banii cheltuiţi şi riscurile aferente”.

Ioan Deneş a venit în Ialomiţa pentru a inspecta la faţa locului lucrările hidrotehnice aflate în derulare în judeţ, în contextul în care ministerul pe care îl coordonează are alocaţi pentru lucrări hidrotehnice aproximativ 500.000.000 de lei. Suma este, conform aprecierii ministrului Deneş, cea mai consistentă din ultimul deceniu.

La nivelul judeţului Ialomiţa au fost alocaţi aproximativ 9.500.000 de lei, dintre care circa 2.400.000 de lei numai în domeniul apelor. În acest sector, sunt două mari proiecte în derulare, primul dintre ele derulat în zona Urziceniului la sistemul de apărare împotriva inundaţiilor. Proiectul, demarat în vara anului 2013, are o valoare actualizată de puţin peste 71.000.000 de lei şi presupune, printre altele, supraînălţarea digurilor de apărare pe o lungime totală de 42 de kilometri, ridicarea a 5,4 kilometri de diguri noi, recalibrarea a 3,3 kilometri de canale şi lucrări de reabilitare la acumulările Cotorca 1 şi Plugari. Termenul de finalizare a proiectului din vestul judeţului este anul 2022, lucrările fiind îngreunate şi de faptul că investiţia presupune o serie de exproprieri.

Conform datelor furnizate de către Ioan Deneş, cea de-a doua mare investiţie aflată în derulare în Ialomiţa este cea în etapa a doua a lucrărilor de punere în siguranţă a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor pe râul Ialomiţa, între Slobozia şi Ţăndărei.

Vizita în Ialomiţa a lui Ioan Deneş se înscrie în mini-turneul pe care ministrul Apelor şi Pădurilor îl efectuează în judeţele în care se află în derulare proiecte de investiţii în sistemele hidrotehnice.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare