Inițializează o căutare

SAMGPL

În dosarul de malpraxis, Camera de Conturi a constatat că Spitalul Judeţean a plătit familiei Uzea peste 300.000 de lei în plus


// AUTOR: Andrei Banu

La începutul lunii octombrie 2017, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia achita integral despăgubirile de 500.000 de euro, datorate familiei Uzea, al cărei copil, Raisa Uzea, a rămas paralizat în urma unor manevre medicale efectuate greşit la naştere de medicul Valentina Dinu.

În mai 2018, un control al Camerei de Conturi Ialomiţa constata că unitatea spitalicească a plătit daune mai mari decât cele dispuse de instanţa de judecată, aducând, astfel, un prejudiciu de 321.000 de lei, adică în jur de 67.000 de euro.

Raportul Camerei de Conturi a fost contestat de către Spitalul Judeţean, urmând să se aştepte o decizie finală, ne-a informat Mariana Iancu, managerul SJU Slobozia.

Câţi bani trebuiau să plătească medicul Valentina Dinu şi Spitalul Judeţean în solidar

În primul rând, suma de 182.884,70 lei, plus dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data efectuării integrale a plăţii, cu titlu de daune materiale. În al doilea rând, suma de 1.500 euro lunar (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR, calculat la nivelul mediu al fiecărei luni), cu titlu de daune materiale, reprezentând prestaţie periodică, începând cu data de 01 septembrie 2009 până la încetarea stării de nevoie. Totul, în limita a 500.000 de euro. SC Groupama Asigurări SA, în calitate de asigurator al Valentinei Dinu, a plătise pentru aceasta, până la data de 23 februarie 2017, 62.000 de euro. Aceste sume reprezentau daunele materiale.

Daunele morale au fost calculate şi ele la 500.000 de euro (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR de la data efectivă a plăţii). Banii ar fi trebuit să fie plătiţi de Valentina Dinu, în solidar cu SJU Slobozia, însă plata a fost făcută integral de către unitatea spitalicească. Ulterior, unitatea spitalicească a primit un ajutor guvernamental, încât să nu simtă acest „şoc financiar”.

Valentina Dinu a refuzat să-i facă cezariană

Medicului Valentina Dinu i s-a reproşat că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de medic în mod culpabil în momentul în care nu a efectuat operaţia Ecaterinei Uzea, deşi aceasta din urmă, timp de patru zile, a rugat-o pe inculpată să efectueze cezariana pe motiv că nu mai simte nici o mişcare de la făt.

Valentina Dinu a refuzat solicitarea Ecaterinei Uzea, motivând că este ceva normal, însă lucrurile nu stăteau tocmai aşa. În toată această perioadă de patru zile, fătul suferea de hipoxie severă, cauzată de lipsa oxigenului în creier. Lipsa oxigenului era cauzată de înfăşurarea cordonului ombilical în jurul gâtului, fetiţa stând, astfel, patru zile, în corpul mamei, în hipoxie severă. Fapta anterior descrisă a constituit infracţiunea de vătămare corporală din culpă şi, totodată, un malpraxis medical.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare