Inițializează o căutare

SAMGPL

Fostul comandant al IPJ, Stan Bîtlan, n-a dorit să spună cum a recuperat casetele video pentru jurnalişti

Adrian Mogoş, un cunoscut jurnalist de investigaţii, a povestit recent, într-un articol scris chiar de el pe newsromania.net, cum Stan Bîtlan, unul dintre foştii comandanţi ai poliţiei ialomiţene, i-a ajutat – pe el şi pe colegii săi – să recupereze nişte casete video care le-au fost luate de nişte ţigani chiar în faţa poliţiei din Ţăndărei.


În vara anului 2007, nu la foarte multă vreme de la deconspirarea grupării de traficanţi de copii din Ţăndărei, Adrian Mogoş, însoţit de Petru Zoltan, Katie Brown şi David Fuller, ultimii doi de la ITN şi Chanel 4, ambele din Marea Britanie, s-au decis să realizeze un material pe această temă.

Pentru a trece neobservaţi în Ţăndărei, şi-au luat câteva măsuri de precauţie. Pentru a putea pătrunde în comunitatea romă, aceştia au spus că realizează un reportaj despre condiţia femeii rome în societate. Katie Brown a rămas să-i aştepte în sediul primăriei din localitate, dat fiind faptul că singura limbă pe care ar fi putut s-o vorbească era engleza. De aceeaşi problemă s-a lovit şi cameramanul, David Fuller. Totuşi, prezenţa lui a fost necesară, aşa că s-a dat drept surdo-mut.

Aceştia şi-au îndeplinit obiectivul, însă până să plece din Ţăndărei au fost abordaţi de mai mulţi ţigani, care le-au cerut casetele. Jurnaliştii, de teamă, ţinând cont că erau încercuiţi, le-au dat casetele.

Adrian Mogoş şi colegii săi au fost escortaţi chiar de şeful Poliţiei Ţăndărei de la acea vreme, Ion Manolache, până la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa. Acolo, relatează Mogoş, auzindu-le povestea, Stan Bîtlan, şeful poliţiei ialomiţene pe atunci, a sunat un lider al ţiganilor din Ţăndărei, iar jurnaliştilor le-au fost restituite casetele: „În mai puţin de 20 de minute aveam casetele intacte, deşi între Ţăndărei şi Slobozia sunt vreo 30 de km”.

În relatarea făcută, Adrian Mogoş nu precizează cine este acel lider al ţiganilor despre care se face vorbire, aşa că am vrut să aflăm acest lucru chiar de la sursă. Adică, de la Stan Bîtlan. Acesta, însă, nu a dorit să discute cu noi pe subiect:

„Frate, eu m-am pensionat în 2009. Nu mă mai întreba. Am crezut că vreţi altceva, despre alea vechi n-am ce să vorbesc. Am terminat! A fost o lume în care am trăit şi... nu neapărat că-mi doresc s-o uit, dar... Sănătate!”, ne-a spus Stan Bîltan, fiind contactat telefonic.

// AUTOR: Andrei Banu / FOTO: Stan Bîtlan / Arhivă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare