Inițializează o căutare

SAMGPL

Peste 200 de firme din Ialomiţa vor scăpa de stresul plăţii defalcate a TVA

Comisia Europeană a decis miercuri, 8 noiembrie a.c., respingerea cererii de derogare în vederea aplicării mecanismului de plată defalcată a TVA înaintată de România. Astfel, Comisia îşi manifestă îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporţionalităţii şi compatibilităţii cu Tratatul de Aderare considerând acest mecanism ca fiind contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA, cât şi libertăţii furnizării de servicii.


Mecanismul de plată defalcată a TVA a fost introdus în România ca opţional, începând cu 1 octombrie 2017, fiind obligatoriu de la începutul acestui an. Persoanele impozabile care aplică acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clienţii lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie şi către furnizorii săi.

În prezent, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Ialomiţa sunt înregistraţi în acest mecanism de plată 216 operatori economici. Doar patru dintre aceştia au optat pentru includerea în sistem, ceilalţi 212 fiind introduşi obligatoriu la data de 1 ianuarie a.c..

Comisia Europeană va trimite o scrisoare de notificare formală României cu privire la mecanismul de plată defalcată a TVA, făcând primul pas înspre declanşarea procedurii de Infringement.

Încă de la momentul implementării, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore pentru persoanele impozabile care îşi desfăşoară activitatea în România, fapt susţinut şi de Comisia Europeană prin decizia luată şi argumentele în sprijinul luării acestei decizii.

În situaţia în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia Europeană poate transmite un aviz motivat autorităţilor române înaintând astfel în procedura de Infringement.

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare