Inițializează o căutare

Expur

Statuia lui „Moş Crăciun”, dată jos de pe soclu. Slobozenii îl aşteaptă pe „adevăratul” Mihai Viteazul

Nu, nu a fost un protest cultural sau ceva asemănător! După cum vă anunţam şi în urmă cu aproximativ o lună de zile, statuia va fi înlocuită cu o alta, a aceluiaşi domnitor, pe data de 1 decembrie a.c., cel mai probabil, dar sculptată de alt artist.

Istoria lui „Moş Crăciun”

Statuia luată recent de pe soclul din Piaţa Unirii a nemulţumit crunt populaţia municipiului reşedinţă de judeţ, cetăţenii poreclind-o pur şi simplu „Moş Crăciun”. “Monumentul” a făcut atât de multă vâlvă, încât, în urmă cu trei-patru ani, reporterii Kanal D au venit la Slobozia să-l vadă cu ochii lor sculptura.

Pe data de 1 decembrie 2014, la Slobozia, edilii locali inaugurau una dintre cele mai controversate statui ialomiţene – Statuia lui Mihai Viteazul, din Piaţa Unirii, opera lui Vasile Aionesei. Artistul sau ce o fi el, este nimeni altul decât tatăl fostului arhitect-şef al Primăriei Slobozia, Aurelia Aionesei, condamnată la 10 luni de închisoare cu amânare în dosarul „Art Oil”.

Timpul a trecut, laude la adresa statuii n-au existat, iar fiecare cetăţean pe care l-ai fi întrebat, ţi-ar fi spus că respectiva sculptură seamănă cu orice, numai cu domnitorul Mihai Viteazul – nu. Totuşi, la acea vreme, Primăria a avut toate avizele necesare de la Ministerul Culturii pentru amplasarea statuii, organul de specialitate nepunând accent pe asemănarea dintre domnitor şi sculptură, ci pe viziunea artistică a autorului.

Văzând că opinia publică e deranjată de viziunea sculptorului, primar pe atunci, Alexandru Stoica, a refuzat să-i plătească acestuia creaţia, motiv pentru care, la începutul anului trecut, în luna februarie, Vasile Aionesei a decis să-şi ceară drepturile materiale în instanţă. Acesta vrea nici mai mult nici mai puţin de 116.000 de lei. În data de 10 iulie 2016, judecătorii le-au propus părţilor să se înţeleagă pe cale amiabilă.

Neexistând o înţelegere pe cale amiabilă, procesul a continuat, iar la finalul lunii noiembrie 2016, instanţa i-a dat câştig de cauză aşa-zisului sculptor Vasile Aionesei, obligând Primăria Slobozia să întocmească procesul-verbal de recepţie a lucrării monumentale în piatră "MIHAI VITEAZUL" pentru statuia primită şi să plătească suma de 116 mii lei. Decizia instanţei nu a fost definitivă, aşa că administraţia locală a făcut atunci apel, dosarul ajungând pe masa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, care au dispus trimiterea spre rejudecare la Tribunalul Ialomiţa. Următorul termen din dosar va avea loc pe data de 6 noiembrie a.c.

Autorul articolului: Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare