Inițializează o căutare

SAMGPL

Prima decizie definitivă pe darea în plată: Instanţa a admis o contestaţie a unei bănci

Raiffeisen Bank a câştigat în apel un proces în care a contestat o notificare de dare în plată depusă de doi debitori din judeţul nostru. Este prima decizie definitivă pronunţată de o instanţă pe Legea 77/2016 privind darea în plată, scrie profit.ro.

Judecătorii s-au întors din vacanţa de vară şi au început să lucreze la cele 4.000 de dosare deschise după ce Legea privind darea în plată a intrat în vigoare la mijlocul lunii mai.
Prima soluţie definitivă vine de la Tribunalul Ialomiţa care, în data de 27 septembrie, a admis apelul Raiffeisen Bank într-un dosar în care contestă o notificare de dare în plată trimisă de doi clienţi. Pe fond, contestaţia băncii a fost respinsă de către Judecătoria Feteşti, pe 30 iunie, ca neîntemeiată.

Tribunalul a anulat notificarea clienţilor şi a dispus repunerea părţilor în situaţia anterioară, ceea ce înseamnă că debitorii trebuie să reia plata ratelor, iar executările silite sunt reluate. Legea spune că de la notificarea creditorului, debitorul nu mai plăteşte ratele lunare şi sunt suspendate toate procedurile judiciare şi extra-judiciare.

Legea arată că pot notifica banca persoanele fizice consumatori, care au credite de până la 250.000 de euro. Împrumuturile trebuie să fi fost garantate cu un imobil cu destinaţia de locuinţă, ipotecat în favoarea creditorului. De asemenea, de darea în plată beneficiază şi persoanele care sunt în executare silită.
Băncile au dreptul să conteste, în termen de 10 zile, aceste notificări, dacă nu vor să preia imobilul de la debitori şi să le şteargă creanţele. Motivele contestaţiei pot fi legate doar de îndeplinirea condiţiilor de formă, însă multe bănci au introdus astfel de acţiuni pentru ca mai apoi să ridice excepţii de neconstituţionalitate şi să obţină suspendarea proceselor.
Raiffeisen Bank, a patra bancă din sistem după active, e parte în 460 de dosare pe darea în plată, şi este lider pe excepţiile de neconstituţionalitate aflate pe rolul Curţii Constituţionale.
Decizia Curţii Constituţionale ar trebui să vină în această lună şi să stabilească dacă Legea are caracter retroactiv, pentru că se aplică şi creditelor în derulare la momentul în care a intrat în vigoare. În unele situaţii, băncile au cerut ca Legea să fie declarată neconstituţională în integralitatea sa.

Elena Georgescu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare