Inițializează o căutare

SAMGPL

Fostul casier central al Primăriei Ţăndărei a furat 317.231 lei în 5 ani

La sfârşitul lunii mai, Lintiş Valentin, fostul casier central al Primăriei Ţăndărei a fost trimis în judecată pentru delapidare. Lintiş a fost trimis în judecată după 3 ani de anchete, fiind vorba despre fapte petrecute în perioada 2015-2019. Acest fost angajat al Primăriei Ţăndărei este un caz clasic de lup pus paznic la oi, în sensul că imediat cum s-a angajat în cadrul instituţiei, în ianuarie 2015, s-a şi pus pe furat banii plătiţi de cetăţeni ca taxe şi impozite locale. Şi a furat până în ultima zi de muncă la primărie, în decembrie 2019, când în urma constituirii unei comisii de inventariere a fost clar că Lintiş a furat de a rupt. Primii care s-au sesizat au fost auditorii Camerei de Conturi Ialomiţa care în data de 10.12.2019 au cerut primarului în funcţie de la acea vreme să constituie o comisie pentru efectuarea unei inventarieri la casieria centrală. Auditorii se prinseseră că persoana care ocupa funcţia de casier central, Lintiş Valentin, îşi însuşise sume din casierie în perioada 2018-2019. Dar, surpriza cea mare după derularea inventarierii a fost că Lintiş băgase mâna adânc în casierie încă din prima zi de muncă, în 2015.


Astfel, comisia din cadrul Primăriei Ţăndărei a descoperit că în 2015, casierul central furase suma de 37.034 de lei. Anul următor a lăsat-o un pic mai moale, pesemne a vrut să vadă dacă observa cineva lipsa banilor, aşa că şi-a însuşit doar 19.500 de lei. În 2017, în schimb, a uşurat casieria centrală a UAT Ţăndărei cu suma de 36.720 de lei. Şi dacă nu păţise nimic până atunci, în 2018, Lintiş a băgat mâna până la cot în casieri, delapidând suma de 108.919 lei. Iar cea mai mare sumă a sustras-o în ultimul an de activitate, când a şi fost descoperit de Curtea Conturi că şi-a însuşit 115.027 lei.

În total, în cei 5 ani de activitate productivă (pentru el), Lintiş a delapidat suma de 317.231 de lei. Ca să ajungă la acest furt, infractorul a muşamalizat 37 de borderouri cu care trebuia să depună banii în contul de trezorerie al primăriei.

Bineînţeles, când jaful a devenit clar ca lumina zilei, lupul paznic la oi a fost dat pe mâna poliţiei, prima sa declaraţie fiind că nu-şi dă seama cum au dispărut banii din casierie. Strâns cu uşa fiind, la un moment dat hoţul a fost în stare să dea vina pe unul dintre casieri că nu i-ar fi predat o sumă de 163.725 lei. Fiind audiat, acel casier acuzat pe nedrept de Lintiş a demonstrat că acesta din urmă minţea cras, şi a adus şi documente cu care şi-a probat susţinerile.

Pentru că hoţul tot dădea vina pe ceilalţi casieri, la un moment dat poliţiştii care un instrumentat dosarul au propus ca toţi casierii implicaţi să meargă la detectorul de minciuni. Toţi au trecut testul cu poligraful, cu excepţia lui Lintiş, motiv pentru care ancheta a fost centrată ulterior doar pe fostul casier central.

Şi pentru că, probabil, vă întrebaţi cum a fost posibil ca escrocul să fure timp de 5 ani şi nimeni să nu se prindă, ei bine, răspunsul l-au aflat tot anchetatorii. Ceilalţi casieri ai Primăriei Ţăndărei l-au creditat cu încredere pe Lintiş, nebănuind niciodată că acesta ar fi putut să-şi însuşească sume de bani din taxele şi impozitele locale.

După ce furtişagul a fost scos la iveală, Lintiş a fost de acord ca lunar să i se reţină o treime din salariu pentru acoperirea prejudiciului creat. Între timp, iată, a şi fost trimis în judecată pe rolul Judecătoriei Feteşti.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare