Inițializează o căutare

SAMGPL

Simion Hăncescu, liderul FSLI: Pregătim greva generală pentru data de 22 mai

Liderii sindicali din învăţământul românesc lasă să se înţeleagă că anul şcolar 2022-2023 s-ar putea încheia mai devreme decât era programat, în condiţiile în care guvernanţii par surzi la solicitările ultimative ale cadrelor didactice, dar şi ale personalului nedidactic şi celui auxiliar.


Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a anunţat, prin intermediul unui comunicat comun cu colegii din FSE Spiru Haret şi Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale.

Cadrele didactice, dar şi colegii din corpul personalului auxiliar au primit deja tabelele de semnături, iar declanşarea grevei generale pare acum doar o chestiune de timp. Principalele efecte ale acţiunii de protest prefaţată, recent, de pichetarea sediilor mai multor prefecturi din ţară, inclusiv a Palatului Administrativ din Slobozia, ar fi neîncheierea situaţiilor şcolare pentru anul în curs şi, implicit, punerea sub semnul întrebării a desfăşurării examenelor de final de an.

Cel mai recent impuls a fost dat sindicaliştilor din Învăţământ de proiectul de acum celebrei ordonanţe de urgenţă referitoare la măsurile fiscal-bugetare de reducere a cheltuielilor publice: „Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât proiectul ordonanţei, care urmează să fie discutat în coaliţia guvernamentală, va impacta negativ, dacă va fi adoptat de Guvernul României în forma vehiculată, pe toţi cei implicaţi în procesul educaţional din sistemul public românesc“, a precizat Simion Hăncescu.

În opinia liderului Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, plafonarea cheltuielilor de personal la nivelul anului trecut este imposibil de aplicat în învăţământ „deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior sau, după caz, la o nouă tranşă de vechime“: „Se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar şi nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de preşedinţii PSD şi PNL în urmă cu două săptămâni şi, în plus, s-ar accentua şi deficitul de personal prin interdicţia cumulului pensiei cu salariul şi prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante“, a punctat liderul sindical.

Conform ialomiţeanului care asigură conducerea celui mai influent dintre sindicatele din Educaţie, aplicarea ordonanţei ar bloca şi activităţile de formare profesională, catalogate în mod tradiţional de către specialiştii din domeniu drept esenţiale în dezvoltarea carierei didactice.

În pregătirea grevei generale care ar urma să fie declanşată pe 22 mai, sindicaliştii din FSLI, FSE Spiru Haret şi FNS Alma Mater şi-au reafirmat intenţia pichetării Palatului Victoria pe 25 şi 26 aprilie urmând ca pe 10 mai să adune în centrul Bucureştiului un număr de 15.000 de membri de sindicat care vor mărşălui pe principalele artere ale Capitalei.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare