Inițializează o căutare

SAMGPL

Decizie bizară a Judecătoriei Slobozia în ultimul dosar al afaceristului Ceteraş


Miercuri, 29 martie a.c., Tribunalul Ialomiţa a admis definitiv cea de-a 15-a acţiune formulată de afaceristul Gheorghe Ceteraş din Ţăndărei pentru punerea sa în libertate din Penitenciarul Slobozia unde executa o pedeapsă privativă de libertate de 10 ani şi 8 luni de închisoare. Simultan cu această acţiune, Ceteraş mai avea încă una la Judecătoria Slobozia, pe fond, tot pentru liberare condiţionată, depusă la data de 17 martie a.c.. După tipicul de şicanare de până acum la care a fost supus Ceteraş, acest dosar a început direct cu o amânare decisă de instanţă fără nici un motiv. Astfel, termenul din 22 martie a.c. a fost transformat arbitrar de judecător în 5 aprilie, ca să-l înveţe minte. Iar la acest termen, deşi Ceteraş era liber de 6 zile, Judecătoria Slobozia decide să amâne pronunţarea pentru data de 12 aprilie. Şi ce să vedeţi pe 12 aprilie? Judecătoria Slobozia stabileşte să respingă propunerea Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Slobozia, de liberare condiţionată a persoanei condamnate, ca rămasă fără obiect. Aşadar, dacă Tribunalul Ialomiţa nu decidea punerea în libertate a lui Ceteraş (după încă o decizie anterioară a Judecătoriei Slobozia, de respingere a liberării), şi de această dată ar fi pronunţat o sentinţă de menţinere în penitenciar. Reamintim faptul că încă din 2020, Judecătoria Slobozia decisese punerea în libertate a lui Ceteraş, dar a intervenit Curtea de Apel Ploieşti care i-a emis încă un mandat de executare a pedepsei. Aşadar, în 2020, Judecătoria Slobozia a considerat că Ceteraş trebuie pus în libertate, dar ulterior s-a contrazis prin sentinţele pronunţate.

În total, Ceteraş formulase 17 acţiuni la toate instanţele competente, dar iată a fost admisă aceasta pe care a depus-o la Judecătoria Slobozia încă din data de 16 noiembrie 2022. Iniţial, Judecătoria Slobozia i-a respins cererea de liberare condiţionată, dar Tribunalul Ialomiţa i-a admis contestaţia la decizia instanţei de fond pe data de 29 martie a.c.. Între timp, după ce a depus acţiunea nr. 15, Ceteraş a mai depus încă două, una pe data de 16.01.2023 şi una pe data de 17.03.2023, care, iată, au rămas fără obiect. Până pe data de 29 martie a.c., Ceteraş a executat doar 2 ani, 8 luni şi 22 de zile din pedeapsa de 10 ani şi 8 luni închisoare primită într-un dosar de dare de mită, cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.

Reamintim că pe data de 7 iulie 2020, magistraţii Înaltei Curţi i-au respins apelul afaceristului Gheorghe Ceteraş, astfel că acesta a rămas cu pedeapsa primită în 2018, când Curtea de Apel Ploieşti îl condamnase la 10 ani şi 8 luni de închisoare. Pedeapsa fusese dată într-un dosar care a avut ca obiect retrocedarea ilegală a peste 5000 de hectare de păduri, făcută pe şpăgi date unui judecător, unui prefect şi unor funcţionari din Romsilva şi Prefectura Buzău.

Şpăgi de milioane de euro pentru 5134 de ha de pădure

În sarcina lui Ceteraş, procurorii DNA Ploieşti au reţinut că în anul 2010 s-a înţeles cu alţi trei inculpaţi în dosarul respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 de hectare de teren forestier care aparţinuse Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele unei societăţi nou-înfiinţate, Forestiera Ardeleana SRL, administrată de către inculpatul Gheorghe Poenaru. De altfel, Gheorghe Ceteraş a intrat în atenţia procurorilor DNA în anul 2011, când a retras 5.000.000 de euro, bani care au fost folosiţi ca şpagă pentru funcţionarii statului.

Cristian Filip


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare