Inițializează o căutare

SAMGPL

US Army a revenit la Bordușani pentru un exercițiu militar de amploare

Una dintre surprizele mediatice ale lunii februarie vine dinspre US Army. Într-o discreţie aproape totală s-a desfăşurat în judeţ, în perioada 26 ianuarie - 6 februarie, exerciţiul CIMIC Victory. Iar când spunem/scriem discreţie totală facem trimitere directă la faptul că, în afara unei scurte informări de presă emisă de Batalionul 1 CIMIC în ziua de 7 februarie şi preluată ca atare de Instituţia Prefectului Judeţului Ialomiţa, nu au fost furnizate date despre prezenţa americană în judeţ.


Exerciţiul de dinainte de exerciţiu a constat, de fapt, într-o vizită a unei echipe mixte din cadrul Batalionului 1 CIMIC al Statului Major al Forţelor Terestre şi Afaceri Civile al SUA.

Oficialii US Civil Affaire s-au întâlnit la Slobozia şi Borduşani cu reprezentanţi ai instituţiilor publice judeţene şi locale în cadrul a ceea ce a fost „o vizită cu caracter de informare şi documentare care a vizat consolidarea cooperării interinstituţionale şi promovarea parteneriatului strategic româno-american“.

Un alt scop urmărit de oficialii US Army a fost acela de exersare a procedurilor comune de operare, fapt care explică şi discuţiile purtate la Slobozia de americanii în uniformă cu reprezentanţii Prefecturii, ai ISU Barbu Catargiu şi cu cei ai Direcţiei Silvice.

Interesantă a fost şi descinderea la Borduşani, unde oficialii US Army au discutat cu primarul Marin Bobocel despre viitoarele acţiuni pe care armata americană urmează să le desfăşoare în vecinătatea localităţii: „În prima fază, ni s-a prezentat echipa care va fi prezentă la Borduşani şi cu care vom discuta pe perioada viitorului exerciţiu militar. Le-am solicitat din start despăgubirea oamenilor care vor pierde păşunea, dar şi a celor care, accidental, ar putea fi afectaţi de vreun tanc care ar greşi drumul. În plus, s-a pus şi problema pietruirii drumurilor de acces către zona de desfăşurare a exerciţiului. I-am pus în temă şi în legătură cu faptul că vor trebui să semneze contracte de concesiune cu proprietarii terenurilor din zonă. Cert este că în cel mult trei luni vor instala în tabără primele echipamente...“, ne-a precizat Marin Bobocel, primarul comunei Borduşani.

Reamintim cititorilor noştri că parteneriatul româno-american s-a soldat, pe 20 iunie 2019, cu distrugerea unui teren agricol aflat la limita administrativă dintre Stelnica şi Borduşani. Incidentul, pus la vremea respectivă de oficialii US Army pe seama condiţiilor meteo nefavorabile, a avut loc în timpul activităţilor de instruire incluse în planul de acţiuni al operaţiunii Saber Guardian.

Ministerul Apărării Naţionale de la Bucureşti a confirmat la vremea respectivă că terenul agricol aflat în proprietatea firmei A&S International 2000 SRL nu se afla pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care deţin terenuri în teatrul de operaţiuni din zonă.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare