Inițializează o căutare

SAMGPL

Fostul șef al IPJ Ialomița, plasat de DNA sub control judiciar

Fostul comisar-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa a ajuns (din nou) în atenţia opiniei publice la sfârşitul săptămânii trecute. De astă dată, din postura de inculpat într-un dosar în care este cercetat pentru abuz în serviciu, dosar instrumentat de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Cluj al DNA.


 Procurorii DNA îi impută fostului şef al IPJ Ialomiţa faptul că în perioada mai-iunie 2021 ar fi dispus, cu încălcarea art. 27 indice 16 din Legea 360/2002, împuternicirea lui Marton Elek, şi el suspect în dosarul respectiv, la conducerea Poliţiei Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv. Scopul urmărit de Rus ar fi fost obţinerea de către protejatul său a drepturilor salariale aferente funcţiei pentru care a fost împuternicit. În demersul său, Mircea Ioan Rus ar fi fost ajutat de celelalte persoane cercetate în dosar, acestora fiindu-le imputată realizarea de acte specifice procedurilor de mutare şi împuternicire în funcţie, deşi ar fi cunoscut caracterul nelegal al actelor respective.

Practic, procurorul de caz a ajuns la concluzia că în perioada iunie - septembrie 2022, Marton Elek i-ar fi solicitat telefonic, în repetate rânduri, ofiţerului de serviciu din subordine să-l ponteze în registrul de ore suplimentare în zilele de sâmbătă şi duminică, deşi nu se prezenta la locul de muncă. Motivaţia ar fi fost aceea că a fost planificat de serviciu din partea conducerii.

Consecinţele demersurilor respective ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliţie, urmată de obţinerea de către Marton Elek a unor beneficii necuvenite constând în plata drepturilor salariale sau oferirea de zile libere drept compensare pentru orele suplimentare lucrate.

Mai mult decât atât, protejatului lui Rus i se impută faptul că în august şi septembrie ar fi adresat expresii jignitoare subordonaţilor din cadrul Poliţiei Municipiului Dej.

Mircea Ioan Rus fusese eliberat din funcţia de şef al IPJ Cluj la începutul lunii septembrie şi pus la dispoziţie.

La momentul respectiv i-a fost retrasă şi autorizaţia ORNISS, adică tăiat definitiv accesul la informaţii cu caracter strict secret. Printre motivele invocate în luarea deciziei s-au numărat gestionarea defectuoasă a unor informaţii, dar şi legături cu lumea interlopă şi influenţele politice.

Rus era şeful IPJ Cluj din 2018, iar în primăvara anului 2020 a fost mutat, temporar, la comanda IPJ Ialomiţa. Printre faptele sale de arme care i-au atras cercetarea disciplinară s-ar fi aflat şi numirea ilegală a iubitei sale în funcţia de şef al unei secţii de poliţie din Cluj-Napoca.

La finalul celor 24 de ore de reţinere, Mircea Rus a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia magistraţilor ar fi fost influenţată, după cum scrie presa clujeană, de subţirimea dosarului.

Validitatea opiniei este susţinută şi de faptul că procurorul de caz Mihai Birtoc a realizat în ceasul al doisprezecelea faptul că probele în baza cărora a fost întocmit referatul de reţinere sunt mai degrabă irelevante, astfel că a propus faţă de Rus şi ceilalţi protagonişti ai dosarului doar măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Robert-Viorel Dincă



Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare