Inițializează o căutare

SAMGPL

O pacientă din Urziceni a învins sistemul sanitar după moarte

O pacientă a câştigat lupta cu sistemul sanitar românesc după şapte ani de dispute în instanţă. Femeia a dat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, după ce i-a fost refuzată internarea în mai multe spitale publice din România. Pacienta s-a tratat la privat şi ulterior şi-a cerut banii în instanţă. Trebuia să primească acum despăgubiri de aproape 70.000 de lei. Din păcate, procesul s-a lungit foarte mult, iar între timp atât pacienta, cât şi fiica acesteia au decedat. Banii vor ajunge la rude.


Prima sentinţă a venit în 2019. Judecătoria Sectorului 1 a stabilit că statul trebuie să îi plătească pacientei despăgubiri de 68.958,21 lei. Hotărârea nu a fost, însă, definitivă şi a fost contestată, astfel că procesul a mai durat încă trei ani. Prima sentinţă a fost menţinută recent şi de Curtea de Apel.

O poveste tristă din octombrie 2015

Rada Ion, o femeie din Ialomiţa, ajungea cu ambulanţa la Spitalul Municipal Urziceni, în octombrie 2015, după ce i s-a făcut rău din cauza unei răceli. La vremea respectivă, bătrâna de 75 de ani a fost diagnosticată cu eden pulmonar, o afecţiune cauzată de excesul de lichid în plămâni, care se dezvoltă destul de repede.

După internare, femeia a intrat în comă, povestesc rudele femeii, aşa că medicii au făcut demersurile pentru a o transfera la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Acolo, a fost refuzată. La fel s-a întâmplat şi când s-a încercat transferul către cele mai mari spitale din Bucureşti – Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Pentru a nu-şi găsi sfârşitul, femeia a fost dusă la o clinică privată de către familie şi internată la Secţia de terapie intensivă, unde o zi de spitalizare se ridica la 3.500 de lei. Per total, tratamentul a fost în jur de 70.000 de lei, a spus la vremea respectivă Didina Enache, fiica pacientei, şi asta neluând în calcul celelalte cheltuieli, cum ar fi cazarea, care au fost şi mai mari.

Într-un final, Rada Ion s-a făcut bine: „M-a înviat! Mi-au zis «mamaie, cu credinţa pe care ai avut-o matale, ţi-a mai dat o viaţă de supravieţuit pe pământ, la rând cu lumea>>!”, povestea bătrâna.

Pentru a o salva pe femeie, familia a accesat un credit bancar. Casa de Asigurări de Sănătate le-a decontat, după tot acest calvar, doar 1.000 de lei.

O acţiune a fost depusă în instanţă de membrii familiei, iar o primă decizie, care a fost, însă, contestată le-a dat dreptate. Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti a fost obligată să plătească familiei 15.000 de euro, judecătorii stabilind că era un caz de urgenţă, care intra în datoria statului.

Elena Georgescu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare