Inițializează o căutare

SAMGPL

Complexul de creștere a porcilor de la Căzănești a ajuns focar de PPA


500 din cei peste 20.000 de porci din exploataţia comercială a SC Ferme Porci Plus SRL fuseseră sacrificaţi până miercuri la închiderea ediţiei. Asta după ce în cel mai mare complex de creştere a suinelor a fost declarat focarul de pestă porcină africană cu numărul 197 din Ialomiţa.

Situaţia de criză din complexul de la Căzăneşti a impus, în cursul zilei de luni, emiterea la nivelul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor al Judeţului Ialomiţa a unei decizii de ucidere a întregii populaţii de suine din complexul respectiv.

Măsura extremă a fost adoptată de autorităţile cu responsabilităţi în domeniu după ce la data de 24 septembrie a fost confirmată prezenţa virusului în exploataţia respectivă. În documentul emis la primele ore ale zilei de luni se precizează fără echivoc că măsura lichidării complete a efectivului de animale este obligatorie în vederea reducerii pericolului de răspândire a bolii în exploataţiile comerciale şi profesionale din imediata vecinătate a focarului declarat la sfârşitul săptămânii trecute. Trimiterea oficialilor din cadrul CLCB Ialomiţa este la exploataţia comercială a Agrisol Căzăneşti, o afacere de aproximativ cinci milioane de euro, care ar putea fi, la rândul său, pusă în pericol de extinderea focarului de PPA deja activ.

Ordinul de ucidere a suinelor din exploataţia afectată a intrat în vigoare marţi dimineaţă şi este pus în practică de o echipă specializată a DSV Ialomiţa: „Nu putem vorbi în termeni exacţi despre dimensiunea riscului de extindere a focarului. Biologia nu e matematică, unde 1+1 înseamnă întotdeauna doi. Dar, vă pot confirma faptul că DSV Ialomiţa are în acest moment (miercuri, ora 17.00) 14 oameni în dispozitiv, în vederea limitării efectelor pestei porcine africane”, ne-a declarat Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

Reprezentanţilor Ferme Porci Plus SRL li s-a atras atenţia că neîndeplinirea obligaţiilor din ordinul de ucidere îi face pasibili de o amendă de 24.000 de lei.

Focarul de la Căzăneşti, singurul activ într-o exploataţie comercială din judeţ, se alătură celorlalte 196 din gospodăriile populaţiei, care totalizează de puţin peste 1000 de animale.

Situaţia epidemiologică plasează judeţul Ialomiţa pe un nedorit loc 1 la nivel naţional din punctul de vedere al impactului pestei porcine africane.

Cristian Filip

Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare