Inițializează o căutare

SAMGPL

Tribunalul a respins arestul la domiciliu în dosarul șpăgarilor de la SPCLEPT Fetești

 


Miercuri, 19 august a.c., Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa a cerut instanţei superioare din judeţul nostru să prelungească arestul la domiciliul pentru unul dintre inculpaţii din dosarul şpăgilor de la SPCLEP şi Primăria  Feteşti. Unul dintre inculpaţi este o angajată a Serviciului Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti, Aurelia Dinu, iar celălalt inculpat este Mitache Dumitru Alin (foto), angajat al Primăriei Feteşti în cadrul Biroului Registru Agricol. Tribunalul Ialomiţa a respins cererea procurorului, de prelungire a arestului la domiciliu, dispunând doar control judiciar pentru 60 de zile. În această perioadă, cei doi, Dinu şi Mitache, nu au voie să ia legătura cu alţi doi inculpaţi din dosar, inculpata Diaconu Virginia, inculpata Preda Camelia Minodora şi nici cu suspectul Baciu Vasile. Totodată, Dinu şi Mitache nu au voie să ia legătura cu cei 22 de martori din dosar.

Reamintim că la sfârşitul lunii iunie, Direcţia Generală Anticorupţie Ialomiţa a efectuat 5 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Ialomiţa. Ofiţerii DGA au vizat cinci persoane, funcţionari în cadrul Serviciului Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti şi Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Feteşti. În urma percheziţiilor, a mai fost ridicată o persoană fără calitate specială, care a acţionat în calitate de intermediar, toţi 6 fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual şi acces ilegal la un sistem informatic. Cu aceeaşi ocazie, au fost ridicate documente şi înscrisuri de la două instituţii publice, respectiv Serviciul Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti şi Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Feteşti.

 119 persoane figurează cu acelaşi domiciliu în Feteşti

 În perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcţionari publici au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani ori alte foloase, din partea unor persoane interesate de obţinerea cărţilor de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate.

În multe astfel de situaţii au existat cazuri când solicitanţii eliberării cărţilor de identitate nu s-au prezentat personal la ghişeul S.P.C.L.E.P. Feteşti, pentru a semna în prezenţa funcţionarului public cererea pentru eliberarea actelor. Persoanele interesate erau în străinătate şi nu în municipiul Feteşti. Fotografiile de pe cărţile de identitate au fost transmise în format electronic, pe whatsapp sau pe facebook. Mai întâi ajungeau la nişte intermediari care aveau influenţă asupra funcţionarilor şi care acţionau în interesul acestor persoane, în schimbul unui comision. Fiind astfel transmise, fotografiile erau prelucrate de funcţionari pe calculatorul de la SPCLEP, pentru a crea aparenţa că respectivele fotografii erau efectuate la sediul instituţiei asupra solicitantului cărţii de identitate.

De cele mai multe ori, unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanţii aflaţi în străinătate nu le mai deţineau, iar respectivele copii erau chiar din arhiva S.P.C.L.E.P..

S-au mai identificat situaţii în care au fost stabilite domicilii sau reşedinţe fără ca proprietarul spaţiului locativ să aibă cunoştinţă despre respectiva procedură derulată la S.P.C.L.E.P. Feteşti. Mai mult, acesta nu şi-a dat consimţământul scris că este de acord ca solicitantul respectiv să îşi stabilească domiciliul/reşedinţa la adresa proprietăţii sale. Astfel, 119 persoane figurează cu domiciliu la o adresa situată în municipiul Feteşti, iar la o altă adresă figurează 32 de persoane.

După primele declaraţii date la Parchetul Judeţean, o angajată a SPCLEP Feteşti, Aurelia Dinu, a fost reţinută pentru 24 de ore alături de Mitache Dumitru Alin, angajat al Primăriei Feteşti în cadrul Biroului Registru Agricol. Alte două persoane, angajate la SPCLEP Feteşti, Preda Minodora Camelia şi Diaconu Virginia, au primit măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, pe data de 25 iunie.

Sorin Duţu



Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare