Inițializează o căutare

SAMGPL

33 de călători şpăgari pe liniile CFR Călători, judecaţi de Tribunalul Ialomiţa


În România, a fost o perioadă în care „mersul cu naşul“ era sport naţional. Pentru că devenise un fenomen, la un moment dat, prin 2011, procurorii s-au sesizat din oficiu şi au început să-i monitorizeze pe angajaţii CFR Călători care controlau călătorii dacă au bilete de călătorie. Ce au descoperit procurorii după declanşarea anchetei, era de domeniul corupţiei generalizate la nivelul companiei naţionale de transport pe calea ferată. În primă fază au fost arestaţi 81 de angajaţi ai CFR Călători, apoi încă 34 de angajaţi ai aceleiaşi companii. Totodată, câteva zeci de călători frauduloşi, care au dat şpăgi „naşilor“, au fost şi ei cercetaţi şi inculpaţi pentru dare de mită.

Vorbim, evident, despre o anchetă din anul 2012 şi despre un dosar în care procurorii braşoveni au făcut cercetări pentru luare şi dare de mită, dosarele fiind finalizate în decembrie 2019, începutul lui 2020.

Cercetările în acest dosar au început în urma unei sesizări din oficiu din data de 17 martie 2011, prin procesul-verbal al Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov. Cercetările au vizat peste 200 de persoane, angajaţi ai societăţii, având calitatea de personal de tren (conductori şi şefi tren), inspectori şi revizori de specialitate din cadrul Revizoratului General Siguranţa Circulaţiei.

Din cercetări a reieşit că în activităţile de corupţie erau implicate foarte multe persoane, de o lungă perioadă de timp.

În sarcina suspecţilor au fost reţinute, printre altele, următoarele acuzaţii: infracţiuni de „luare de mită" în sarcina controlorilor, infracţiuni de "dare de mită", tot în sarcina controlorilor, care au dat sume de bani organelor de supracontrol, infracţiuni de „luare de mită” în sarcina organelor de supracontrol (inspectori) trenuri, care, în mod repetat, au primit sume de bani de la personalul de tren, fapte de „instigare la infracţiunea de abuz în serviciu” de către persoanele care au determinat personalul de tren să nu-şi îndeplinească atribuţiile privind revizia legitimaţiilor de călătorie pentru călători frauduloşi, obţinându-se astfel cuantumul respectiv al legitimaţiei de călătorie, infracţiunea de „folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii” - faptele persoanelor care au avertizat controlorii de tren despre controalele specifice, pentru a nu fi descoperiţi în activitatea infracţională de corupţie, „asociere în scopul săvârşirii de infracţiuni”.

Au recunoscut după 8 ani

Astfel, alături de cei 115 angajaţi ai CFR Călători reţinuţi de procurori, procurorii braşoveni au anchetat şi trimis în judecată şi 33 de călători frauduloşi. Iniţial, din cauza unor erori ale procurorilor braşoveni, toate dosarele penale făcute călătorilor-şpăgari au ajuns la Tribunalul Călăraşi. Inclusiv dosarul penal al unui naş-şpăgar ajunsese, din greşeală, tot la Tribunalul Ialomiţa, dar a fost declinat la Tribunalul Constanţa. Tribunalul Călăraşi a fost sesizat tot eronat cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de procurorii braşoveni Braşov cu cei 33 de inculpaţi, cercetaţi pentru dare de mită. Ulterior, Parchetul Braşov a emis o adresă către Tribunalul Călăraşi, înştiinţându-i că, în mod eronat, a fost sesizată această instanţă, solicitându-le trimiterea către Tribunalul Ialomiţa, sens în care s-a procedat în acest mod, pe cale administrativă, cu toate cele 33 de dosare penale. Eroarea a constat în faptul că respectivii inculpaţi au dat şpagă în trenul aflat în mers şi nu mai ştiau exact locul şi nici procurorii nu reuşiseră să afle clar dacă au dat banii naşilor în judeţul Ialomiţa sau în judeţul Călăraşi. Într-un final au stabilit că trenul se afla încă în judeţul Ialomiţa când călătorii frauduloşi au dat şpăguţele.

Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare