Inițializează o căutare

SAMGPL

CULTURI CALAMITATE! 14 august, termenul limită pentru depunerea cererii de ajutor de stat


Termenul este precizat fără echivoc în proiectul Ordonanţei de Urgenţă publicat încă de săptămâna trecută pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Documentul respectiv precizează că de schema de ajutor vor beneficia producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare şi care au depus cerere unică de plată pe suprafaţă în campania 2020. În această categorie de beneficiari ai sprijinului financiar pentru culturile calamitate se încadrează producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr.44/2008, dar şi fermierii constituiţi în forme de organizare juridică potrivit legislaţiei în vigoare.

Conform prevederilor ordonanţei de urgenţă, fermierii care nu au depus la Centrul Judeţean Ialomiţa al APIA cererea unică pentru subvenţiile aferente acestui an nu sunt eligibili pentru plata ajutorului care compensează pierderile provocate de secetă.

Pentru a putea intra în posesia banilor proveniţi din ajutorul de stat în caz de calamitate, solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, printre care se numără şi deţinerea unui proces verbal de constatare şi evaluare a pagubelor din care să rezulte că procesul de calamitate a culturilor este de cel puţin 30%. În plus, pentru a beneficia de compensarea parţială a pagubelor produse de seceta pedologică extremă din toamna anului trecut şi primăvara celui curent, solicitanţii de sprijin guvernamental trebuie să dovedească faptul că suprafaţa calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafaţa totală declarată în momentul depunerii cererii unice de plată pentru 2020, aferentă culturii calamitate

În Ialomiţa au fost întocmite un număr de 3470 de procese verbale pentru un număr de 2567 de fermieri, iar suprafaţa totală declarată calamitată este, conform centralizatorului întocmit la nivelul Direcţiei Agricole Judeţene Ialomiţa, de 117.846 de hectare.

Din procesele verbale întocmite de fermierii ialomiţeni rezultă că cele mai importante suprafeţe care au avut de suferit în urma lipsei precipitaţiilor au fost cultivate cu grâu –82.211 hectare, rapiţă – 15.878, orz – 12.488 şi orzoaică – 1170. Suprafeţe mai reduse au fost declarate calamitate de agricultorii care au mizat pe triticale – 66,5, ovăz- 26 şi secară – 4,5 hectare.

Până pe 14 august, fermierii ialomiţeni trebuie să trimită la Centrul Judeţean APIA cererea de acordare a subvenţiei, însoţită de o copie a procesului verbal de constatare şi evaluare a pagubelor şi noile coordonate bancare sau de Trezorerie, în cazul în care au intervenit modificări faţă de momentul depunerii cererii unice de plată. Copiile documentelor de identificare/coordonate bancare existente la dosarul cererii unice de plată depusă la APIA rămân valabile şi pentru acordarea ajutorului de stat pentru secetă.

În mod obligatoriu, documentele vor fi anexate în copiii marcate în mod expres drept conforme cu originalul, datate şi semnate de solicitantul ajutorului de stat.

Cuantumul despăgubirilor ce urmează a fi acordate fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă este de 1002 lei pentru fiecare hectar cultivat cu rapiţă, 951 de lei la orzoaică, 925 de lei la grâu şi secară, 912 lei la orz, 805 lei pentru culturile de triticale şi 772 de lei pentru cele de ovăz

Suma totală aferentă schemei de ajutor este de aproape 1.100.000 de lei, iar banii ar urma să le fie viraţi fermierilor în cursul lunii septembrie.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare