Inițializează o căutare

SAMGPL

Reprezentanţii firmei Adora au făcut presiuni „la cel mai înalt nivel”. „Soarta” staţiei de piroliză de la Iazu va fi decisă pe 25 mai


25 mai este data la care a fost stabilită şedinţa Comisiei de Analiză Tehnică a APM Ialomiţa. Principalul punct pe ordinea de zi a întrunirii, găzduită de sala de şedinţe a DSVSA Ialomiţa, va fi reanalizarea memoriului tehnic depus de SC Adora Tech SRL pentru intens mediatizatul (şi deopotrivă contestatul) proiect al staţiei de piroliză a cauciucului. Proiect pe care societatea din Slobozia intenţioneză să-l demareze în imediata vecinătate a satului Iazu, comuna Scânteia.

Laurenţiu Ghiauru, directorul APM Ialomiţa, a anticipat şedinţa de la începutul săptămânii viitoare, şedinţă despre care afirmă că se va desfăşura sub semnul presiunilor. După cum afirmă directorul APM Ialomiţa, reprezentanţii „dezvoltatorului” au făcut presiuni „la cel mai înalt nivel” pentru obţinerea tuturor documentelor necesare din partea Agenţiei în vederea demarării proiectului: „Încearcă să ne forţeze să încălcăm legea. În sensul că memoriul tehnic, care de data aceasta arată foarte bine, nu „bate” cu certificatul de urbanism emis de Primăria Scânteia. Care primărie spune că nu are nici o problemă, în timp ce Prefectura şi Consiliul Judeţean afirmă că încalcă legea. La fel ca şi SGA şi Direcţia de Sănătate Publică”, afirmă directorul APM Ialomiţa.

Ghiauru nu se fereşte să acuze autoritatea publică de la Scânteia de „jocuri” menite să favorizeze Adora Tech SRL. Directorul APM Ialomiţa afirmă că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii autorităţilor locale de la Scânteia, a rezultat că certificatul de urbanism incriminat ar fi fost eliberat pentru construcţia a două hale metalice: „Acum, când le cerem punctul de vedere, afirmă că nu au nimic. Au venit în prima şedinţă a Comisiei de Analiză Tehnică şi au afirmat că nu au avut habar despre faptul că se intenţionează construirea unei staţii de piroliză. Cred că, în condiţiile în care în memoriul tehnic scrie ceva, iar în certificatul de urbanism - altceva, cineva îşi bate joc de noi. E cam aceeaşi situaţie ca în povestea dintre Primăria Slobozia şi Vivani Salubritate”, mai spune Laurenţiu Ghiauru.

În şedinţa de lunea viitoare ar trebui analizat şi studiul de impact solicitat de DSP Ialomiţa, din care rezultă că cel mai apropiat imobil se află la o distanţă de 160 de metri de obiectiv. În timp ce, în realitate, conform afirmaţiilor directorului APM Ialomiţa, ar exista o casă de locuit chiar pe amplasamentul viitoarei staţii de piroliză.

Laurenţiu Ghiauru se declară convins că se încearcă „demonizarea” instituţiei pe care o conduce, în timp ce autoritatea publică locală pe a cărei rază de competenţă se află obiectivul întârzie „nepermis şi nejustificat” clarificarea problemei. Şi nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru pasul următor...

Directorul APM Ialomiţa ne-a mai precizat şi că, în opinia sa, se încearcă „intimidarea autorităţii de mediu responsabile”: „După ce am primit semnale de la Guvern, de la Ministerul Mediului, de la Autoritatea Naţională de Mediu, am ajuns la concluzia că lumea s-a obişnuit să se ducă să se plângă. Se plâng că Ghiauru nu le-a dat sau nu le-a făcut, dar nu spun că nu au dus documentele. Sau că documentele erau false! E mai simplu să spună că are Ghiauru ceva cu ei. Impresia mea e că deranjez şi că dacă în locul meu o să vină un lipitor de afişe, lucrurile se rezolvă. De fapt, sunt supăraţi că eu nu răspund nici la influenţe financiare şi nici politice”, concluzionează directorul APM Ialomiţa în „prefaţa” la şedinţa CAT de săptămâna viitoare.

Reamintim cititorilor noştri că Instituţia Prefectului Judeţului Ialomiţa şi Consiliul Judeţean Ialomiţa au dat la sfârşitul lunii februarie, aviz negativ pentru proiectul staţiei de piroliză de la Iazu. Poziţia autorităţilor judeţene a fost motivată, la vremea respectivă, tocmai de neconcordanţa dintre memoriul tehnic înaintat de reprezentanţii S.C. Adora Tech şi certificatul de urbanism emis de Primăria Comunei Scânteia.

Blocajul a apărut în momentul în care a devenit evident că

certificatul de urbanism a fost emis pentru construirea a două hale, iar din memoriul tehnic rezultă că, practic, obiectivul este reprezentat de o staţie de topire a cauciucurilor uzate. În documentul remis de Prefectura Ialomiţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa se preciza că Adora Tech Solutions a solicitat Primăriei Scânteia emiterea Certificatului de Urbanism doar pentru activitatea de construcţii provizorii tip corturi industriale pentru unităţi de mică producţie, din documentele analizate nereieşind nici o altă activitate propusă spre autorizare. Or, din documentaţia depusă de solicitant la APM Ialomiţa reiese intenţia de autorizare şi a unei activităţi economice de piroliză a cauciucurilor uzate. Activitate neautorizată, conform certificatului de urbanism, drept pentru care Prefectura a propus respingerea documentaţiei depuse invocând „modul denaturat de prezentare a realităţii”: „scopul principal al documentaţiei fiind, de fapt, obţinerea autorizării pentru amplasarea staţiei de piroliză în corturile prezentate în certificatul de urbanism”, după cum au consemnat specialiştii Instituţiei Prefectului.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare