Inițializează o căutare

SAMGPL

Peste 9.000 de ialomiţeni au fost sancţionaţi în perioada instituirii stării de urgenţă


La 9194 se ridică totalul locuitorilor judeţului care au fost sancţionaţi până vinerea trecută ca urmare a nerespectării prevederilor legale în vigoare cu începere de la 15 martie.

Odată cu instituirea stării de urgenţă pe teritoriul naţional al României şi intrării în vigoare a ordonanţelor militare, a crescut exponenţial şi în Ialomiţa numărul celor cărora poliţiştii şi jandarmii le-au întocmit procese verbale.

Din acest punct de vedere, Poliţia Română pare să deţină supremaţia în ceea ce priveşte numărul şi valoarea totală a sancţiunilor aplicate.

Conform datelor pe care ni le-a pus la dispoziţie Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa, la data de 7 mai, poliţiştii au aplicat un număr de nu mai puţin de 8100 de sancţiuni contravenţionale. Volumul total al amenzilor aplicate de oamenii în uniformă celor care au nesocotit prevederile legale în vigoare se ridică la 17.799.725 de lei.

Reprezentanţii IPJ Ialomiţa afirmă că, în actualele condiţii, este dificil de defalcat pe categorii de contravenţii numărul amenzilor aplicate şi că o situaţie detaliată ar urma să fie pusă la dispoziţia celor interesaţi după data de 15 mai.

Ce se ştie cu siguranţă este faptul că cele 8100 de procese-verbale de contravenţie au fost întocmite, în principal, pentru nerespectarea măsurilor de izolare şi carantină şi o serie de ilegalităţi de natură economică. Nerespectarea interdicţiilor privind libera deplasare şi „alte contravenţii în context privind nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare” completează lista abaterilor de la normativele legale în vigoare pentru care poliţiştii au aplicat cele peste 8000 de sancţiuni.

În ceea ce priveşte „raportul de activitate” al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa în perioada trecută de la instituirea stării de urgenţă, acesta include 1094 de sancţiuni. Conform precizărilor ofiţerului de presă al IJJ, Andreea Zaharia, numărul sancţiunilor aplicate de jandarmii ialomiţeni include şi avertismentele cu care, celor surprinşi pe drumuri vecine cu legea, li s-a atras atenţia să respecte în viitor prevederile legale în vigoare.

Şi în cazul IJJ Ialomiţa, situaţia exactă a numărului de sancţiuni aplicate de oamenii în uniformă pe perioada instituirii stării de urgenţă va fi detaliată şi comunicată public după ieşirea de sub incidenţa decretului prin care s-a instituit starea de urgenţă.

Din totalul amenzilor aplicate de oamenii legii în Ialomiţa începând din data de 3 aprilie până la 6 mai, conform situaţiei centralizate la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa, până vineri fuseseră încasate un număr de doar 169 de amenzi contravenţionale. Contravaloarea sancţiunilor aplicate conform prevederilor OUG nr.34/2020 se ridica la sfârşitul săptămânii trecute la 204.950 de lei.

Gheorghe Dorobăţ, directorul AJFP Ialomiţa, ne-a precizat că gradul de încasare a amenzilor aplicate rămâne, pentru moment, o necunoscută, întrucât, „potrivit art.39 din Ordonanţa de Guvern nr.2/2001, procesele verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, neatacate cu plângere în termenul legal, se transmit spre executare organului fiscal competent în termen de 30 de zile de la expirarea acestui termen, astfel încât la data de 7 mai în evidenţele fiscale nu sunt înregistrate toate sancţiunile contravenţionale aplicate”. Oficialul AJFP Ialomiţa a mai precizat şi că, date fiind cele de mai sus, documentele constatatoare nu au fost încă transmise spre executare de către organele competente în aplicarea sancţiunilor respective.

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că prevederile articolului 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, sunt „lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate”. În opinia magistraţilor CCR, faptele a căror săvârşire constituie contravenţie nu sunt definite clar, ci sunt lăsate, la fel ca şi cuantumul amenzii aplicate, la aprecierea subiectivă a oamenilor legii care aplică respectiva sancţiune. „Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei”, au mai concluzionat judecătorii Curţii Constituţionale a României.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare