Inițializează o căutare

SAMGPL

Fermierul Nicuşor Şerban: nimeni nu spune ce înseamnă starea de urgenţă pentru agricultură


Nicuşor Şerban, preşedintele Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, s-a arătat îngrijorat de situaţia din România din perspectiva evoluţiei noului coronavirus, mai ales în ceea ce priveşte sectorul crescătorilor de vaci şi al laptelui, un sector care trebuie să asigure alimentarea populaţiei în tot acest timp de Stare de Urgenţă, instituită de autorităţi.

Fermierul a spus că şi colegii săi din ţară şi-au manifestat îngrijorarea, pentru că nu ştiu exact ce presupune această stare de urgenţă decretată de la începutul săptămânii imediat următoare, luni, 16 martie.

„Suntem foarte îngrijoraţi! Toată lumea este îngrijorată, nimeni nu ştie nimic, pentru că nimeni nu spune ce înseamnă pentru noi starea de urgenţă. Deocamdată fermierii nu se confruntă cu probleme majore, dar toată lumea pune întrebări: ce facem cu aprovizionarea seminţelor, îngrăşămintelor, pesticidelor pentru campania de primăvară, ce facem cu aprovizionarea inputurilor pentru fermele de vaci, ce facem cu aprovizionarea input-urilor pentru industria de procesare: lapte, carne, etc? Cum vom reuşi să ajungem cu marfa în magazine? S-a anunţat că de mâine suntem în situaţie de urgenţă, dar nimeni nu ştie efectiv cum şi în ce fel! Ce se întâmplă în situaţia asta, ce restricţii sunt? Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să ni se spună de astăzi (n.r. 15 martie 2020) care sunt măsurile, pe diverse căi, cam la ce să ne aşteptăm, într-o situaţie de urgenţă”, a menţionat Nicuşor Şerban.

Toate spaţiile se dezinfectează de 2-3 ori pe zi

Fondatorul şi administratorul fermei Agroserv Măriuţa din comuna Drăgoeşti a subliniat că în ferma sa, unde se află cu cunoscuta fabrică de lactate ”Lăptăria cu caimac”, a luat măsuri pe care speră că le-au implementat toţi fermierii. Acestea ar fi în primul rând referitoare la circulaţia persoanelor care lucrează în fermă şi măsuri de igienă sporite.

„Sigur că am luat măsuri: limităm întâlnirile oamenilor sau plecarea lor din zonă pe cât posibil. Încercăm să asigurăm cazare, masă, aici, pentru ca deplasarea oamenilor să nu se facă în afara fermei. Limităm întâlnirile cu cei care vin din afară strict la a descărca maşina cu ce vine, cu sticle, cu premixuri şi aşa mai departe, contact cât mai puţin cu şoferul, sperând, că acesta este ultimul lucru care a mai rămas, ca totul să fie bine în continuare. Angajaţii folosesc măşti şi mănuşi, se dezinfectează toate spaţiile de 2-3 ori pe zi. Sunt lucruri pe care toate lumea bănuiesc că le face pentru că sunt uşor de realizat şi trebuie făcute. O strategie n-am avut, ne-am adaptat din mers, că nu ne-am mai întâlnit cu aşa ceva. Ţinând cont de ce ştim despre transmitere încercăm să luăm toate măsurile ca să limităm cât se poate de mult posibilitatea de a avea un salariat sau pe cineva din interior care să fie depistat pentru că asta ar presupune cu totul şi cu totul alte lucruri. Sunt multe input-uri care vin din afară şi asta ne îngrijorează cel mai repede, vin de la ambalaje pentru fabrică, de la premix-uri pentru animale, vitamine, majoritatea vin din afară.”

Întrebat dacă există maximă îngrijorare pentru necesarul care vine din afara ţării, crescătorul de vaci, Nicuşor Şerban, a răspuns: „Păi, în primul rând că nu ştim sigur ce va fi, dacă din afară vor veni în continuare în ritmul care trebuie! Ne gândim că vin din zone în care nu ştim ce se întâmplă!”

Pe de altă parte, fermierul a spus că nu sunt probleme în aprovizionare: „Deocamdată nu sunt probleme la aprovizionare, atât la inputuri, cât şi la produsele finite, dar e mare îngrijorare pentru ce va urma!”

Deşi situaţia este în evoluţie şi probabil schimbări vor mai apărea odată cu publicarea deciziei de Stare de Urgenţă, în Monitorul Oficial, Nicuşor Şerban, a oferit câteva sfaturi generale fermierilor, în această perioadă de grele încercări în toate domeniile de activitate: „Să încercăm să limităm contactele cu persoane care vin din zone necunoscute se poate de mult. Să încercăm să păstrăm salariaţii aproape de noi şi cu măsuri de igienă de trei ori mai sporite faţă de condiţiile normale, dar bănuiesc că oamenii fac deja aceste lucruri, cu toată grija!”, a conchis unul dintre cei mai importanţi crescători de vaci de lapte din România, Nicuşor Şerban.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare