Inițializează o căutare

SAMGPL

Judeţul Ialomiţa, vizat de un proiect al Ambasadei SUA pentru a învăţa pensionarii din „judeţele roşii” cum să voteze


// AUTOR: Elena Georgescu

Ambasada Statelor Unite din România, la conducerea căreia se află Hans Klemm, un susţinător al fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, se implică în alegerile prezidenţiale. Instituţia organizează o competiţie la care invită ONG-urile din România pentru a câştiga un grant de 25.000 de dolari, în vederea derulării unei campanii în judeţele dominate de PSD. Sunt vizaţi cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 55 şi 85 de ani, din mediul rural, care să „înveţe” de la activiştii civici cum trebuie să voteze la alegerile pentru desemnarea preşedintelui României.

Dezvăluirea a fost făcută de portalul profit.ro şi se referă la un document al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti care, până pe data de 1 august, urmăreşte să selecteze organizaţii non-guvernamentale româneşti pentru derularea campaniei „My Vote Matters” (Votul meu contează). ONG-urile care vor fi selectate pentru câştigarea grantului de 25.000 de dolari trebuie să aibă experienţă în domeniul educaţiei şi angajamentului civic, pentru a putea organiza un program de educaţie civică de promovare a votului informat în regiunile rurale din sud-estul României, program care trebuie, de asemenea, să fie finalizat până la debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale programate în ultima parte a anului 2019. Ambasada atrage atenţia că ONG-urile care se înscriu în program nu trebuie să fie afiliate sau să promoveze nici un partid politic, ci să se concentreze strict pe educaţia alegătorilor.

Conform organizatorilor, „scopul programului este promovarea conştientizării importanţei votului informat şi creşterea participării la vot în zonele rurale ale României. La recentele alegeri, prezenţa la vot a fost slabă, iar datele reflectă lipsa de implicare a cetăţenilor din rural în procesele electorale. Acest program educaţional va promova conştientizarea beneficiilor exercitării dreptului la vot, cu focus pe impactul direct al votului asupra familiei, prietenilor şi comunităţilor”.

Sunt vizate judeţele dominate de PSD

Foarte interesant este publicul - ţintă care urmează să fie „educat” prin această campanie a Ambasadei SUA. Este vorba despre pensionari, persoane cu vârsta între 55 şi 85 de ani, din zona rurală a sud-estului României. Ca să nu fie nici un dubiu cu privire la scopul urmărit prin această campanie, sunt nominalizate şapte judeţe din România, dominate politic şi electoral de Partidul Social Democrat, chiar şi în urma votului din 26 mai 2019. Este vorba despre judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, la care se adaugă judeţele Vaslui, Botoşani şi Iaşi. Demersul Ambasadei SUA are loc după validarea alegerilor europarlamentare. Se poate observa că, în urma acestor alegeri, PSD a obţinut, în judeţul Teleorman, 47.53 la sută din voturi. Iar în celelalte judeţe care fac obiectul acestei campanii, social-democraţii au obţinut scoruri cu cifra 3 în faţă. Vaslui – 30.51 la sută, Botoşani – 33.04%, Iaşi şi Călăraşi – câte 30 la sută, Ialomiţa – 31.3 la sută şi Giurgiu – 39.27 la sută.

Marian Pavel, preşedintele PSD Ialomiţa

L-am întrebat pe liderul social-democraţilor ialomiţeni cum vede această intenţie a ambasadei americane. Pavel nu s-a arătat nici surprins, nici deranjat de intenţia lui Klemm. Ba din contră, crede că scorul obţinut de PSD la europarlamentare este o umbrelă bună pentru orice vreme şi orice vremuri. „Dacă intenţia lor este de a determina persoanele în vârstă să iasă la vot, este ok. Dar, dacă vor să le sugereze cu cine să voteze, atunci nu este în regulă“.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare