Inițializează o căutare

SAMGPL

Tentativele Episcopiei de preluare a cimitirelor din judeţ, sortite eşecului. Primarii nu vor să audă


// AUTOR: Robert-Viorel Dincă

Încercarea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor de a prelua în administrare cimitirul comunei Reviga face parte integrantă dintr-un plan de durată al cărui scop principal pare a fi, cel puţin la prima vedere, pur mercantil.

Primarul comunei Jilavele, Petre Ene-Miloievici, a confirmat interesul arătat de reprezentanţii Episcopiei pentru preluarea în administrare a cimitirului din localitate, însă afirmă că demersurile au fost făcute fără o solicitare scrisă: „A fost o tentativă acum două-trei luni, dar înţeleg de la secretar că nu au trimis o solicitare scrisă. La noi, cimitirul este şi va rămâne în administrarea primăriei…” spune fără ezitare edilul.

Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi la Drăgoeşti, unde primarul asigură oamenii că locurile de veci din cimitir sunt şi vor rămâne în „patrimoniul” Primăriei: „Am primit acum patru-cinci ani o solicitare prin intermediul preotului-paroh. N-am făcut altceva decât să iniţiez o hotărâre de consiliu local, care nu a trecut de votul consilierilor. N-am vrut să le dăm, au titlu de proprietate doar pe biserici şi pe nişte terenuri din câmp. Nici nu prea aveam cum să aprobăm aşa ceva, mai ales că nici curţile bisericilor nu sunt în stare să le întreţină. Ce ar fi vrut? Să ia locurile de veci şi să le vândă ei?”, a răbufnit Ion Mitrea, primarul Drăgoieştiului.

La fel de tranşant în exprimare şi în atitudinea faţă de intenţia de „preluare” a cimitirelor din judeţ, a fost şi Alexandru Dinu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Despre intenţia de preluare a cimitirelor din patrimoniul autorităţilor locale în cel al Episcopiei şi Călăraşilor, edilul afirmă că a avut discuţii extrem de încinse cu reprezentanţii Episcopiei: „Au făcut mare tapaj că cimitirul e al lor. Cine îşi făcea cavou sau un grilaj, se ducea să achite cotizaţia la biserică şi de-abia după primea aprobarea. Asta până să se pensioneze părintele Hangu. Lucrurile s-au schimbat abia după ce au venit doi preoţi tineri…Acum câţiva ani au încercat să mă convingă că cele două cimitire sunt ale lor şi că ar trebui să fac un proiect de hotărâre de consiliu ca să le cedez. Am reparat de curând şi gardul, tot din banii comunităţii. Deci, nici nu se pune problema să înstrăinez ceva din patrimoniul comunei…”, spune Alexandru Dinu.

Despre intenţia mai-marilor Episcopiei de a-şi însuşi cimitirele din judeţ a auzit şi Mirel Simion, primarul comunei Balaciu. Acesta spune că, deşi a auzit despre „poveste” în vara anului trecut, nu a avut „şansa” de a i se cere să înstrăineze cele două cimitire de la Pitişteanu şi Balaciu. Şi mai afirmă Simion că, dacă s-ar fi întâmplat, ar fi fost de acord: „Ştiu că au fost discuţii prin alte părţi, dar la mine n-au ajuns. Mi-ar fi convenit să scap de grija asta, să nu le mai curăţ, să nu le mai întreţin. Cu toate că lumea tot la mine ar veni dacă ar fi probleme…”. Pe de altă parte, primarul Simion spune că nu a dat importanţă subiectului, dar că nici nu ar fi de acord ca oamenii locului să plătească pentru a-şi înmormânta rudele în cimitirul din sat.

O poziţie similară în această speţă are şi Florinel Negraru, primarul comunei Platoneşti, care nu ar spune „nu” unui astfel de demers. Însă, în opinia sa, dacă Primăria ar primi o solicitare oficială în acest sens, i-ar da curs cu anumite clauze şi condiţii: „Le dăm în nişte condiţii, nu le dăm ca să încaseze bani. Aş fi de acord să le dau cimitirul, dar cu nişte condiţii şi clauze ca oamenii să beneficieze în continuare de servicii în mod gratuit. Şi nu cred că celor de la Episcopie le-ar conveni chestia asta...”, ne spune primarul de la Platoneşti.

Reamintim că problema schimbării proprietarilor cimitirelor din judeţ a fost repusă „pe tapet” după ce preotul Casian Pandelică, caterisit de Episcopia Sloboziei cu ani în urmă, dar slujitor al altei biserici în prezent, a acuzat faptul că un astfel de demers ar reprezenta o încălcare flagrantă a prevederilor Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare