Inițializează o căutare

SAMGPL

Directorul DJEP Ialomița a scăpat de sancțiuni, atât cu sprijinul PSD, dar mai ales cu cel al PNL


// AUTOR: Andrei Banu

Nicolae Chriţiă, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) Ialomiţa, trebuia să fie sancţionat în două rânduri, în urma şedinţei de Consiliu Judeţean de miercuri, 27 martie a.c.. cu mustrare scrisă, pentru că a acordat angajaţilor sporuri pentru condiţii vătămătoare sau periculoase şi sporuri de dispozitiv, fără respectarea prevederilor legale, şi cu diminuarea drepturilor salariale cu 20%, timp de trei luni, pentru neglijenţă repetată în rezolvarea lucrărilor, manifestări care aduc atingere prestigiului instituţiei publice şi refuzul de a îndeplini atribuţiile de serviciu.

Documentaţie săracă

Consilierul judeţean PNL, Sorin Fuerea, a susţinut că în mapa de şedinţă n-au existat suficiente informaţii care să contureze o părere referitoare la vot. Spre exemplu, lipseau întâmpinările făcute de însuşi Nicolae Chiriţă în urma controalelor care l-au scos vinovat.

„Din câte am înţeles, în urma acestor sesizări, au fost făcute şi nişte întâmpinări de către directorul acestei instituţii. Din materialul furnizat în dosarul de şedinţă, nu prea reiese mai nimic referitor la aceste întâmpinări făcute de director. Am vrea mai multe rămuriri (...)”, a spus Fuerea.

Poziţia liberalului a fost imediat susţinută de consilierul social-democrat Octavian Ianc: „Aceeaşi solicitare am avut-o şi eu, ca şi domnul Sorin Fuerea. Cred că domnul Chiriţă ar trebui să ne spună punctul de vedere cu privire la această cercetare disciplinară. Documente în plus la Comisia juridică nu am avut. Noi suntem forul decizional în acest caz şi putem decide fie sancţionarea, fie să nu-l sancţionăm pe domnul Chiriţă”.

Ar fi contestat în instanţă decizia

Nicolae Chiriţă este de părere că ar trebui să existe o parte vătămată, iar măsurile sunt unele abuzive. Acesta a mai spus că, în funcţie de votul aleşilor din Consiliul Judeţean, va contesta în instanţă decizia.

„În primul rând, aş începe prin a vă spune că mi se părea normal şi corect să fiu invitat în comisiile de specialitate ale Consiliului Judeţean. Mai mult decât atât, ar fi trebuit ca raportul comisiei de disciplină să fie însoţit şi de întâmpinările formulate şi depuse de mine la sesizările formulate. Nu vreau să intru prea mult în detalii, dar HG 1344/2007 spune în felul următor: «orice persoană care se consideră vătămată de fapta unui funcţionar public poate să facă sesizare la Comisia de disciplină». În atare situaţie, eu n-am cunoştinţă pe cine am vătămat, cu ce am vătămat şi care e fapta produsă de activitatea instituţiei. Ca urmare, consider că măsura este abuzivă şi înţeleg să mă adresez insanţei, în funcţie de votul dumneavoastră”, a declarat şeful DJEP Ialomiţa, în cadrul şedinţei.

...Dar n-a fost nevoie

Votul a fost unul secret. Iniţial, liberalii s-au plâns că nu există şi varianta de abţinere. După o consultare a HG 1344/2007, s-a constatat că nu este prevăzută o astfel de variantă, ci doar „da” şi „nu” – „da”, sunt de acord cu sancţionarea, „nu”, nu sunt de acord cu sancţionarea.

Consilierul PSD, Octavian Ianc, a propus să se revină la această decizie într-o şedinţă ulterioară.

„Haideţi să amânăm votul pe cele două proiecte, până la o şedinţă ulterioară, pentru că, aşa cum a susţinut şi colegul (n. red.: Sorin Fuerea), nu avem toate informaţiile necesare pentru a vota în deplină cunoştinţă de cauză şi a motiva o decizie sau alta”.

Totuşi, art. 50, alin (1) din HG amintită mai sus precizează că sancţiunea trebuie dispusă în termen de 10 zile de la primirea raportului Comisiei de disciplină, deci amânarea era imposibilă.

Aşa că s-a trecut la vot. În cazul sancţionării cu mustrare scrisă au votat 30 de consilieri judeţeni. Au fost 20 de voturi valabile şi 10 nule. Din cele valabile, 15 voturi susţineau sancţionarea directorului Chiriţă, 5 nu. În privinţa sancţionării cu diminuarea salariului, au votat 31 de consilieri. Au fost 20 de voturi valabil exprimate şi 11 voturi nule. Pentru sancţionare au votat 12 consilieri, iar împotriva sancţionării au votat 8.

Judecând după poziţiile din sală, apreciem că voturile nule vin din partea liberalilor, iar cele valabil exprimate, din partea PSD.

În concluzie, Nicolae Chiriţă nu va primi nici o sancţiune.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare