Inițializează o căutare

SAMGPL

Asociaţiile de proprietari trebuie să adopte regulamente de bloc până în septembrie. Greu de crezut că se va reuşi

Spre finele anului trecut, a intrat în vigoare noua legislaţie privind asociaţiile de proprietari, modificată prin Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Zilele trecute, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a publicat în Monitorul Oficial mai multe documente ce asigură aplicarea mai facilă a noii legislaţii, inclusiv modelul regulamentului de bloc.


Regulamentul de bloc se regăseşte printre anexele ordinului şi stabileşte regulile pe care trebuie să le respecte locatarii blocului sau condiţiile în care pot fi folosite spaţiile comune ale imobilului, dar şi normele de comportament şi bună vecinătate dintre proprietari.

Potrivit noii legislaţii, autorităţile ar fi trebuit să oficializeze un model de regulament de bloc până aproape de sfârşitul anului trecut, mai exact, până pe data de 28 decembrie 2018.

Acum, conform Legii 196/2018, asociaţiile de proprietari sunt obligate, până în luna septembrie 2019, să adopte un document prin care se stabilesc regulile de comportament din bloc.

Regulamentul de bloc va trebui respectat de către toţi locatarii din bloc, fie că aceştia sunt şi proprietarii apartamentelor sau chiriaşi ori persoane ce locuiesc o perioadă limitată în acel bloc. În cazul nerespectării regulamentului, cei afectaţi pot sesiza preşedintele sau comitetul executiv al asociaţiei despre nerespectarea regulilor de convieţuire în imobil pentru a fi luate măsuri.

Termenul nu este unul realist...

...susţine Nicoleta Toma, primarul oraşului Ţăndărei. Dacă în municipiile din judeţ mai există şi asociaţii funcţionale sau chiar complet funcţionale, nu acelaşi lucru se întâmplă şi la Ţăndărei.

Potrivit primarului Nicoleta Toma, din punct de vedere juridic, asociaţiile există, însă nimeni nu se ocupă de ele şi problema este că nu se găsesc uşor oamenii care ar putea să o facă.

„Nu cred că pot fi adoptate aceste regulamente până în septembrie! În acest moment nu există nici o asociaţie de bloc funcţională. Juridic, ele există. Faptic, nu. Am vrut să depunem şi un proiect, prin POR, pentru anveloparea blocurilor, dar nu am putut pentru că nu există asociaţii de proprietari. Deocamdată, pot spune că lucrăm la constituirea lor, dar nu cred că până în septembrie pot fi realizate acele regulamente. Este o problemă întâlnită peste tot în ţară. Termenul este prea scurt. Cetăţenii sunt reticenţi, mulţi ridică problema «aaa, apar oameni care vor fi plătiţi degeaba»”, ne spune Nicoleta Toma.

// AUTOR: Andrei Banu / FOTO: Arhivă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare